Un grup de elevi, părinți și profesori ai gimnaziului din Onițcani au avut vineri, 18 mai, o întâlnire cu Prof. Dr. Klaus Peter Feller, președintele asociației Green Cross Elveția, pe parcursul căreia au pus la cale detaliile plecării a doi elevi din gimnaziu la o tabără internațională pentru copii, găzduită de țara sa.
Întâlnirea a început cu impresiile de la edițiile precedente ale taberei, împărtășite de către elevii Andreea Bordian, Tudor Pușcaș, Cristina Coadă și Maria Belivac. Copiii au demonstrat fotografii din sejurul lor în Eleveția, au relatat despre felul în care comunicau cu elevii din alte țări și despre ce locuri și muzee au vizitat, ce orașe și poteci muntoase au cutreierat. Grupul de elevi din Moldova a fost repsonsabil de prezentarea unui spectacol teatralizat cu genericul ”Împreună vom salva planeta”, iar profesorul Feller i-a anunțat că cei care vor pleca în anul curent, la fel vor forma o mică trupă de teatru și tot de spectacol teatralizat vor fi responsabili.
În vara anului curent, alți doi elevi sunt pregătiți să plece în Elveția, pentru un sejur de 21 de zile, iar criteriul de selecție, ne informa Maria Tîrgola, secretarul consiliului local, partenera dr. Feller, este ca elevii să învețe bine, să se implice în activități extrașcolare și să fie din familii cu venituri modeste. La întrunire au participat și doi elevi din satul Țâbulăuca, r. Dubăsari, cu profesorul lor, care, la fel, vor face parte a grupului din R. Moldova în tabăra internațională, alături de copii din Ștefan-Vodă și Chișinău.
Klaus Peter Feller se bucură că elevii care au fost în Elveția au apreciat acest lucru și le spunea celor adulți că era mândru de copiii care au reprezentat Moldova la tabără. Dl Feller a mai adăugat, că grupul din șapte copii din Moldova vor merge însoțiți de un medic și de o bucătăreasă, care să le gătească mâncarea cu care sunt obișnuiți. Este o experiență frumoasă, în opinia dumisale, că între copiii aflați în tabără se leagă prietenii, care pot dura, posibil, toată viața, și asta e ceea ce-și dorește Green Cross (n.r. – în traducere – Crucea Verde).
Asociația Green Cross desfășoară în Onițcani activități încă din anul 2012 și depășind multe greutăți și probleme, a reușit să semneze un contract pe doi ani cu primăria din localitate, în limitele căruia se angajează să asigure o masă gratuită pe zi pentru toți elevii din gimnaziu, nu doar pentru clasele primare, care se alimentează din contul bugetului de stat. Dumnealui spune că este mândru să observe cum cresc și se dezvoltă elevii, mai ales că au și apă potabilă bună. Vorba e că asociația elvețiană s-a implicat financiar și a instalat un sistem performant de filtrare a apei pentru necesitățile bucătăriei și pentru consumul curent al elevilor. Acum aceștia au la dispoziție în sala de mese un robinet din care vin și-și umplu sticluțele personale cu apă filtrată.
Sistemul de filtrare a apei a costat 10 mii de euro și a salvat administrația școlii de probleme cu autorizarea funcționării instituției din cauza calității proaste a apei din apeduct, ne-a spus directoarea instituției, Lilia Dodon. ”Suntem unica școală din raion care are un astfel de filtru, și unica, în care sunt alimentați toși elevii”, a spus directoarea. Un sistem similar de filtrare a fost instalat și la grădinița din localitate, cu scopul ca apa potabilă bună să fie servită copiilor și folosită la prepararea bucatelor, ceea ce tot face parte dintr-un mediu sănătos. Atât Lilia Dodon, cât și Natalia Popa, directoarea grădiniței, au exprimat mulțumiri organizației Green Cross pentru aceste filtre.
Organizația Green Cross susține în Moldova regiuni contaminate de tot felul de poluanți. Și Onițcani face parte din șirul acestora, datorită localizării aici, în perioada sovietică, a unui câmp cu raze Gama, acțiunea cărora era testată pe culturile agricole.
”Partea elvețiană se obligă să susțină oamenii care suferă de pe urma contaminării. Și din cauză că copiii suferă cel mai mult, îi susținem pe ei, în primul rând. De aceea în cadrul proiectului am rezolvat problema apei, care, de altfel, e problema nr.1 în toată Moldova, – a spus Klaus Feller. – Green Cross a aflat de Onițcani încă în 2008, doar că atunci colaborarea se făcea prin intermediul unei organizații neguvernamentale. Din 2012 noi am încheiat un contract cu primăria și am observat că această colaborare este mai eficientă, cu partea financiară bine pusă la punct, iar de asta se îngrijește dna Maria, de la primărie. La Onițcani ajung bani privați, contribuie antreprenori și statul elvețian. Este vorba de 20 de mii de franci elvetieni pe an”, a menționat dl Feller.
Organizația mai pune la dispoziția comunității serviciile unui psiholog, care vine în sat o dată pe săptămână și consultă copiii și părinții acestora.
Klaus Peter Feller provine din Berlin, este profesor universitar în psihologie și locuiește aproape 23 de ani în Moldova. Inițial a venit să predea lecții la universități, la îndemnul colegilor din Universitatea din Sankt-Petersburg, ca apoi să se implice și în cauze umanitare.
S. Cernov
Fotografii de autoare.