Est-CurierPolitic

Mircea Snegur s-a stins din viață. Repere biografice

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova suverane, s-a stins din viață în seara de 13 septembrie, 2023.

Pe pagina web a Președinției Republicii Moldova, sunt prezentate principalele repere biografice ale lui Mircea Snegur.

S-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti. Studiile superioare şi le-a făcut la Institutul Agricol din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.

În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981).

În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al Partidului Comunist din Moldova (PCM). Din 1985 până în 1989 deţine funcţia de secretar al CC al PCM.

Din 1989 până în 1990 a activat în calitate de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 pînă la 1 decembrie 1996 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

A fost preşedinte al Partidului Renaşterii şi Concilierii din Republica Moldova.

I-au fost conferite următoarele distincții de stat şi titluri onorifice: Ordinul “Insigna de Onoare” (1966), Medalia “Pentru Vitejie în Muncă” (1976), “Ordinul Republicii” (2000), Diplomă “AD Honores” a Academiei Europene de Arte (1995), Diploma de Onoare şi Medalia de Aur a Ordinului European de Merit (1995), Doctor Honoris Causa la Universitatea Agrară din Chişinău (1996), Doctor Honoris Causa la Universitatea din Ankara (1996), Doctor Honoris Causa la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (2001).

Mircea Snegur a lansat-o în politică și pe fiica sa, Natalia Gherman, fosta ministră a afacerilor externe (2013) și actuală directoare executivă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului. În 2016 a candidat pentru funcția de Secretar General al ONU, având o prestație strălucită, dar nu a reușit să pună capăt tradiției de a fi aleși în această funcție exclusiv bărbați. Președintele Snegur a educat și un fiu, Vitalie Snegur.

În 2013, ex-președintele Mircea Snegur și-a lansat șase volume de memorii, „Labirintul destinului”, în care a descris viața sa, prima carte fiind întitulată „Calea spre Olimp”, în care s-a referit la parcursul său de „de la un simplu fecior de ţăran până la alegerea mea în funcţia de preşedinte“, spunea autorul la lansarea ediției.

Președinta Maia Sandu a transmis condoleanțe familiei și a anunțat că ziua înmormântării va fi decretată Zi de Doliu Național.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button