Social

Ministrul de Interne, Adrian Efros: „Cetățenii nu sunt vinoveți!”

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a susținut o conferință de presă, miercuri, 29 noiembrie, pe marginea acțiunilor poliției și departamentelor de urgență în perioada căderilor de zăpadă, care a cauzat situații critice. Ministrul s-a referit și la cele trei persoane decedate – două persoane din r. Căușeni și un bărbat din r. Criuleni. Pe primul caz, Efros a comunicat care a fost cronologia zilei de 26 noiembrie. 

Despre cele două persoane care și-au pierdut viața în r. Căușeni, prinși de nămeți pe un drum adiacent între satele Coșcalia și Florica, Adrian Efros a comunicat despre felul în care s-a ținut cu ei legătura.

De la primul apel al persoanelor date, a căror automobil s-a împotmolit în zăpadă, care a avut loc la 26 noiembrie 2023, către o rudă, și până la ultimul apel telefonic de la ei au trecut aproximativ 6 ore. Echipele de salvare nu au putut ajunge, în timp util, la ei, ca să-i scoată din nămeți. Stratul de zăpadă a acoperit mașina, încât nu mai puteau deschide ușile, iar gazele emanate de țeava de eșapament se infiltrau in mașină. 

Cronica prezentată de ministrul Efros arată în felul următor: 

Pe 26 noiembrie, ora 12:00, bărbatul sună o rudă și anunță că automobilul s-a blocat între satele Florica și Coșcalia.
Ora 14:20 – o rudă merge la automobil și cheamă pe cei doi să meargă în sat. Șoferul refuză, spunând că a chemat un tractor din Coșcalia pentru a fi tractat, întrucât cu forțele proprii nu va putea ieși.
Ora 14.58 – primul apel la 112 unde anunță că este împotmolit. Operatorul îi transmite informația de contact a SA Drumuri pe care îi sugerează să-i contacteze.
Ora 15:57 – Șoferul sună din nou o rudă și roagă să-i adune haine groase. Ruda vine cu calul la mașină și aduce hainele groase solicitate. Șoferul și pasagera încearcă să meargă în Florica, dar femeii i se face rău și cei doi decid  să rămână la mașină, să aștepte evacuare.
Intervalul 15.50 – 18.19: Ginerele șoferului a apelat de 6 ori 112 informând despre situația creată.
Ora 16:48 – misiunea de salvare este delegată IGSU din Căinari, care intervine pe drumul spre Coșcalia, însă nu poate ajunge la drumul adiacent spre Florica, care e un drum de deal. IGSU deblochează în acest răstimp, pe drumul principal, alte unități de transport – un microbuz cu pasageri și teri autocamioane. 
Ora 16:56 – Al doilea apel la 112 unde șoferul informează că în mașină intră gaze din țeava de eșapament. Operatorul 112 îi spune că echipele încearcă să ajungă, dar nu reușesc din cauza troienelor înalte de 1,5 și 2 m. Operatorul a întrebat dacă e nevoie de ambulanță, șoferul a spus că nu are nevoie. Operatorul a recomandat dacă are posibilitate să iasă la traseu sau să se deplaseze individual. 
Ora 17:17: IGSU informează că stratul de zăpadă e foarte mare și deblocarea va dura.
Ora 17:41 – Al 3-lea apel la 112 al șoferului, în care anunță că soției îi este rău și are nevoie de ambulanță. Spune că a încercat să se deplaseze de sinestătător, dar pentru că soției îi este rău s-au întors înapoi.
Ora 17:48: Șoferul discută cu dispeceratul CNAUMP. Îi explică că ambulanța nu poate ajunge la ei.
Ora 17:49. Al patrulea apel la 112 in care șoferul spune că a discutat cu ambulanța și că aceasta nu poate ajunge. Spune că zăpada e la nivelul acoperișului și poate deschide doar una din uși că zăpada e la nivelul acoperișului.
Ora 17:54: Dispeceratul informează echipa de la Căinari care activa în zonă, dar care în acel moment debloca drumul principal până la Coșcalia.
Ora 23:10: Echipa de intervenție din Căușeni, după 6 ore, anunță că a reușit deblocarea drumului principal pe care se aflau 3 microbuze, 4 autoturisme și 4 tractoare, cu 31 de persoane.
Informația despre cele două persoane decedate a parvenit  la 27 noiembrie, la ora 08.00 dimineața, de la un cetățean, care a depistat că în apropiere de satul Coșcalia, într-un autoturism blocat, se află două persoane fără semne de viață.
Ministrul de interne a anunțat că a fost deschisă o cauză penală, iar procurorii vor analiza care au fost acțiunile fiecărei instituții a statului,  ca să poată identifica cine se face vinovat de decesul celor doi cetățeni. „Cetățenii nu sunt vinoveți!” a precizat ministrul.  
Totodată, Adrian Efros a mai comunicat, că de la 1 ianuarie 2024, serviciul 112 va trece din gestiunea Ministerului Economiei în cel al Ministerului de Interne, „pentru o mai bună coordonare, ca să știm cine exact și unde anume intervine, când e vorba de situații de urgență”.

Ministrul a afirmat că autoritățile centrale și locale au acționat în colaborare, implicând forțele de poliție, carabinieri, salvatori, poliția de frontieră, brigada cu destinație „Fulger”, și alte structuri, inclusiv neguvernamentale.

Potrivit ministrului, despre codul portocaliu de vreme rea, emis de serviciul Hidrometeo de Stat, a fost suficientă informație, mediatizată odată cu recomandarea către populație de a evita deplasările, mai cu seamă între localități. Prima intervenție a avut loc la data de 25 noiembrie, ora 7:52 dimineața, când la Giurgiulești a cerut ajutor un autocar, ca să fie evacuat.

MAI a cooptat la deblocarea traseelor cca 3066 de angajați, dotați cu cca 506 mijloace de transport. Administrația de Stat a Drumurilor a implicat cca 500 de angajați cu 376 de unități auto speciale. Toate subdiviziunile antrenate au reușit să tracteze și să deblocheze, în total, 603 mijloace de transport care transportau 1522 de persoane. Situațiile excepționale s-au întâmplat în 22 de raioane.

Deblocarea transportului a continuat și în perioada 26-28 noiembrie, inclusiv deblocarea drumurilor, în special locale și secundare, în 15 raioane, preponderent de sud și de centru. La data de 29 noiembrie, anunță ministrul Efros, drumuri blocate n-au mai rămas, însă mai erau 6 localități care nu aveau curent electric. Ultimele localități deblocate au fost în Căușeni, s. Ucrainca, și satele din r. Ștefan-Vodă, Brezoaia și Ștefănești. Șase curse aeriene au fost anulate pe data de 26 noiembrie. În zilele de 25 și 26 noiembrie au avut loc 85 de accidente rutiere, care s-au soldat cu 23 de persoane traumatizate și două persoane decedate – în r. Nisporeni și în r. Orhei. La 27 noiembrie au mai fost deblocate 4 ambulante sau, în unele cazuri, medicii au fost ajutați de către salvatori să ajungă la pacienți. Alte 3 accidente rutiere au avut loc la 27 noiembrie. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button