Incidente

Metoda „Salam” e în acțiune

Printre miile de fraude, falsuri cibernetice ce ne bombardează profilurile pe rețelele de socializare mai persistă  și cele tradiționale. Dacă ”scrisoarea Congoleză”, care te anunță că poți deveni moștenitorul unui milionar deja provoacă zâmbete, metoda ”salam” e în vogă. Multă lume mai crede că poate cumpăra  ceva la prețuri simbolice.

Știrile gen ”Poșta Moldovei” vinde colete”, ”Loteria Moldovei te premiază”, ”aeroportul golește depozitele” se distribuie într-o veselie.  Aceste mesaje sponsorizate, vin să fure identitatea celui care le accesează și datele bancare. I se spune metoda ”salam” pentru că specialiștii o asociază cu salamul din capcana pentru șoareci.

Înainte de a apăsa butonul ”mergi la produs ” sau comandă amintește-ți că:

  1. Rețelele de socializare, inclusiv Odnoklasniki, Facebook, Instagram și TikTok nu sunt o sursă de informare, ci doar platforme pe care utilizatorii distribuie conținutul pe care îl creează. Inclusiv cei care au intenția să te manipuleze. Acest lucru înseamnă că poți fi ușor dezinformat. Ca să fii sigur intră pe pagina oficială a instituțiilor.
  2. Comunică  prietenilor care ”vor să facă un bine” și distribuie asemenea știri să verifice sursa și să le șteargă.
  3. Raportează falsurile. Durează câteva secunde, dar pot salva mii de oameni de escrocii, care le pot lua ultimii bănuți.
  4. Nici o instituție oficială, bancă nu cere datele cardului bancar prin sms. Sună la serviciile de asistență clienți pentru a verifica.
  5. Ca să nu devii jertfa escrocilor sau complicele lor, distribuind informația-capcană, specialiștii în depistarea falsurilor, inclusiv Lilia Zaharia, recomandă să verificați corectitudinea scrierii adresei postării, tara de origine, de unde sunt cei care scriu: ”da, am primit”, ”sunt foarte fericit” . Aveți șansa să descoperiți că atât „vânzătorii”, cât și ”beneficiarii” se află undeva prin Asia sau au profiluri furate, adrese inexistente, nici o informație despre prieteni etc.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button