Aflându-ne într-o perioadă în care tehnologiile informaționale ocupă o bună parte din timpul liber al copiilor și apelând la persoane cu inițiativă și capacități, Biblioteca publică de la Cruglic și-a propus să combine plăcutul (timpul liber) cu utilul (practicarea unei meserii) și astfel am lansat un nou serviciu: “Ce pot face două mâini îndemânatTIce”. Serviciul este axat pe necesitatea existenței unei experiențe artistice și de însușire a cunoștințelor și tehnicilor diferite de a crea, într-un cadru organizat, folosind paralel și Tehnologiile Informaționale, puse la dispoziție de bibliotecă în scopul obținerii de noi informații, modele ce urmează a fi aplicate în practică. Câteva eleve de la Liceul Teoretic Cruglic deja și-au îmbogățit cunoştinţele şi și-au format deprinderi minime necesare procesului de creare şi confecţionare a unui articol vestimentar în cadrul noului serviciu.
Vestea implementării serviciului nou de bibliotecă: “Ce pot face două mâini îndemânaTIce” s-a răspândit cu succes în comunitatea noastră. Doamna Geta Trocin, locuitoare a satului Cruglic, a auzit despre serviciul bibliotecii noastre şi m-a întrebat dacă putem s-o ajutăm să-şi finiseze lucrările de tivire şi aplicare a panglicii la marginea superioară a unei draperii procurate recent pentru a-și decora antreul locuinței sale.
Echipa serviciului de bibliotecă i-a răspuns pozitiv, deoarece în planul activităților serviciului, una din temele programate era și Prelucrarea Draperiilor. Astfel, fetele nu numai că au avut ocazia să se înveţe a tivi şi aplica panglica pe marginea superioară a draperiilor, dar totodată au făcut şi un bine. Respectiv i-am ajutat solicitantei să-şi aşeze draperiile în antreu şi a rămas mulţumită de lucrul efectuat de echipa serviciului de bibliotecă: “Aveţi mâini de aur, să vă dea D-zeu multă sănătate!”
Actualemente, echipa serviciului de bibliotecă de la Cruglic “Ce pot face două mâini îndemânaTIce”, are la instruire opt tinere: Florea Tamara, Agarici Cristina, Carauș Daniela, Mîrca Nicoleta, Mînza Ana, Scorici Adriana, Țîgănaș Dumitrița și Baluțel Carolina.
Fetele sunt motivate să-şi dezvolte competenţele necesare în domeniul artei de a crea și sunt hotărâte să participe şi la următoarele activităţi din cadrul serviciului, pentru că aici, după cum spun ele, au posibilitatea de a cunoaşte o îndeletnicire elementară necesară fiecărei gospodine.
AlionaTrocin, şefa Bibliotecii Publice Cruglic