DubăsariEducaţie

Mai mulți profesori, inclusiv din r. Dubăsari, vor pleca la Iași pentru stagiere în materie de limbă română

Un grup de 53 de profesori de limbă și literatură română din câteva raioane, inclusiv r. Dubăsari, vor pleca la Iași, România, pentru a studia un curs de limbă, literatură și civilizație românească. Programul este prevăzut pentru perioada 17-31 iulie, și va fi organizat în cadrul Universității „A.I.Cuza” din Iași.

Cei 53 de profesori, care sunt din UTA Găgăuzia, r-le Dubăsari, Taraclia, Cahul și mun. Bălți, vor avea ocazia, citat, „să se aprofundeze în studiul limbii și literaturii române, de a participa la prelegeri susținute de personalități academice notorii, de a vă bucura împreună de activități culturale, care vă vor îmbogăți experiența dvs. profesională și dorința de a fi promotori adevărați ai culturii și limbii române în continuare”, a declarat Valentina Olaru, Secretar de stat în domeniile învățământului general, învățării pe tot parcursul vieții și relațiilor interetnice, cu prilejul unui eveniment la Casa Guvernului, cu participarea candidaților selectați pentru cursuri.

Pentru organizarea acestor plecări, au colaborat MEC al R. Moldova, Ministerul Educației al României și Ambasada României în R. Moldova.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că acesta este al doilea grup care va pleca în România, primul fiind compus din 57 de profesori, care au mers la stagieri în universitățile din Iași, Timișoara, Brașov. Perciun și-a exprimat speranța, că și acest grup, asemeni celui dintâi, va reveni cu impresii frumoase și memorabile. Specificul celui de-al doilea grup este că profesorii nu sunt doar de limbă română din școli alolingve, dar și de alte specialități, decât româna, dar care cochetează cu ideea de a preda limba română sau deja o fac, pe lângă disciplina de bază, pe care o predau la școală.  În contextul strategiei generale de promovare a educației multilingve, profesorii care vor avea interesul față de predarea mai multor discipline în limba română sau în limba găgăuză, vor fi stimulați și material, din anul 2025, ceea ce vine la pachet cu solicitarea către profesori, ca ei să cunoască limba română la un anumit nivel  de certificare (încă nu s-a stabilit, dacă va fi B1 sau B2), a menționat Dan Perciun.

Printre participanți la cursul de la Iași va fi și dna Violeta Tolstenco, profesoară de limbă și literatură română la LT „M. Eminescu” din or. Dubăsari, cu sediul la Corjova. Printre alte gânduri, Violeta Tolstenco a menționat, invitată la microfonul evenimentului, că se simte onorată și favorizată, ca băștinașă a r. Dubăsari, să participe la acest curs, având certitudinea că va transmite în continuare cele învățate elevilor, „în limba noastră, limba cea română”.   

Participanții la viitorul curs. Imagine: moldpres.md

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button