Lebedele sunt ceea ce nu vedem noi?

Anul acesta lebedele au capturat Nistrul. O fi obosit bietele păsări de atâta incertitudine din lume și au decis să înfrunte iarna aici, chiar cu prețul vieții.

DSCN6084

 

Sau poate sufletele bărbaților, care și-au pierdut viața în războiul de la Nistru s-au întrupat în aceste păsări și încearcă să unească privirile locuitorilor de pe ambele maluri ale râului prin grația, senzația de calmitate, pace pe care o emană. Deși se spune că hrinca de pâine tăiată n-o mai poți încleia la loc, privirea în unisens poate apropia oamenii, iar de depășirea ostilităților avem nevoie cu toții.

DSCN6069

Au trecut 25 de ani, au albit tâmplele adulților ce au trăit dezastrul conflictului armat, copiii de altă dată au devenit părinți, s-a mărit numărul crucilor în cimitire, dar n-a dispărut umilința de a fi supus controlului unor elemente neconstituționale când treci din dreapta în stânga Nistrului și invers. Frustrarea și sentimentul inutilității jertfei, riscului la care s-au supus combatanții,  apărând integritatea țării pot fi eradicate doar de guvernanți.

Întrun sfert de veac aceștia au schimbat partidele, siglele, sloganele, dar nu au demolat senzația de trădare când s-a ordonat retragerea de la Dubăsari. ”Gaura neagră”, cum este poreclită rmn, este convenabilă șmecheroilor de pe ambele maluri. Căci mână pe mână se spală, dar ștergarul îl fură împreună. Aceștia numeric sunt puțini, iar cei ce suportă reminiscențele durute ale conflictului sunt mulți și singuri în fața sărăciei, neglijării.

DSCN6070 DSCN6068

 

O  mare parte dintre combatanți au medalii, diplome, dar nu și un trai decent, un loc de muncă acasă, care să le garanteze asigurarea socială, medicală, bunăstarea familiilor. Unii au luat calea pribegiei și, asemeni păsărilor călătoare, revin la baștină când pot aduce căldura focului din vatră.

Lebedele iarna aceasta n-au plecat. Au rămas pe Nistru din cauza debusolării, fricii ori statorniciei? Aș vrea să cred că astfel, de dragul criulenenilor și dubăsărenilor, aceste păsări aduc omagiu celor, care cu 25 ani în urmă și-au riscat viața, apărând Țara, creând premise pentru legănatul lor mirific pe unda Nistrului.

E. Alexei

Fotografii de Gh. Motricală: comemorarea organizată la Criuleni, pe data de 2 martie, 2017.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *