InternaționalSocial

”La capitolul călătorii, moldovenii stau pe o poziție caracteristică țărilor dezvoltare”, dar nu toate categoriile de vârstă

Vezi cine nu a ieșit niciodată din țară

18,5% dintre moldovenii participanți la sondajul realizat în februarie, 2024, de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre,
nu au fost niciodată peste hotare, iar 19,1 au ieșit din Republica Moldova cu mai bine de zece ani în urmă.

Vorbind despre călătoriile peste hotare în dependentă de vârstă media națională expertul Veaceslav Ioniță spune că ea este de 37,6% pentru cei care nu au fost niciodată peste hotare sau au fost mai mult de zece ani în urmă; și de 62,4% pentru cei care au fost recent peste hotare sau merg destul de des.

 Categoria de vârstă 18-29 de ani: 14,1% nu au fost niciodată sau au fost mai mult de zece ani în urmă și 85,9 au fost recent sau merg destul de des.
Categoria de vârstă 30-44 de ani: 27,5% nu au fost niciodată peste hotare sau au fost mai mult de zece ani în urmă, iar 72,5% au fost recent sau merg destul de des peste hotare.

 Categoria de vârstă 45-59 de ani: 37,1% nu au fost niciodată sau au fost mai mult de zece ani în urmă peste hotare, iar 62,9% au fost recent sau merg destul de des peste hotare.

Peste 60 de ani: 58,9% nu au fost niciodată sau au fost mai mult de zece ani în urmă, iar 41,1% au fost recent sau merg destul de des peste hotare.
Rata moldovenilor care nu au fost niciodată peste hotare, comparativ cu alte țări (Moldova Sondaj CXS-AXA, februarie 2024), Rusia (Фонд „Общественное мнение„, iulie 2022), Restul Țărilor (Pew Research Center, 2023): Olanda, Suedia – 1%; Germania – 4%; Canada – 8%; Franța – 10%; Republica Moldova – 18,5%; Grecia, Coreea de Sud -21%; SUA – 24%; Japonia – 35%; Rusia – 69%; Brazilia – 87%; Nigeria – 91%; India – 97%. „În lume, aproape 75% din populație nu a ieșit din tara lor de reședință.

Cu cât tară este mai bogată, cu cât o tară este mai mică, cu atât oamenii circulă frecvent peste hotare.

”La capitolul călătorii, moldovenii stau pe o poziție caracteristică țărilor dezvoltare”, a specificat expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button