Est-CurierSănătate

Iunie – luna în care populația conștientizează riscul prezenței ambroziei în mediul ambiant

Luna iunie – lunar de informare privind riscul pentru sanătate a buruienii Ambrozia.  

În ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere de la un an la altul a pacienților care se confruntă cu acest tip de alergie. Severitatea cu care se manifestă alergia la ambrozie este generată de condițiile climatice, încălzirea globală având un rol important, dar și de creșterea nivelului de poluare, alergenii respiratori fiind potențați de poluanții atmosferici.

Ambrosia este o plantă nativă din America de Nord, observată pentru prima dată în Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și a fost importată inițial în Europa Centrală după Primul Război Mondial. Această buruiană invazivă și-a accelerat expansiunea în Europa, în prezent, specia este larg răspândită în părțile sudice ale Europei de Est și Centrale, cu puncte fierbinți de invazie în câmpiile din Ungaria, Croația, Serbia, Italia, Ucraina, Franța. După anii 1980, răspândirea ambroziei a crescut rapid și a devenit o amenințare serioasă pentru sănătatea umană în țările infestate.

Crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Conform fișelor medicale ale alergologilor, aproape 40% din populația europeană suferă de alergii la polen, iar procentul de pacienți care sunt sensibilizați la polenul Ambrosia este în continuă creștere, variind de la aproximativ 30% în Franța și Austria până la 80% în Ungaria.

Potrivit unui studiu publicat în anul 2020 în revista Natura, ambrozia este considerată o plantă invazivă în peste 30 de țări europene și afectează peste 13 milioane de persoane, cauzând sistemelor de sănătate costuri cumulate de 7,4 miliarde de euro anual. 

Principalii factori care favorizează răspândirea ambroziei sunt considerați schimbări inadecvate în practicile agricole, urbanizarea și comerțul internațional cu semințe și cereale.

O plantă matură de ambrozia poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăuncioare de polen, poate produce până la 30.000 semințe și își păstrează până la 40 de ani calitățile germinative și care  poate duce la probleme mari de sănătate. 

Recomandările specialiștilor pentru diminuarea riscului pentru sănătate a buriuienii Ambrozia:

 Pregătiți-vă din timp pentru sezonul polenic.

  • Evitați expunerea la polen dimineața, când nivelul este maxim.
  • Evitați plimbările în zilele însorite sau cu vânt, mai ales între orele 10:00 și 16:00.
  • Circulați cu mașina cu geamurile închise.
  • Spălaţi-vă frecvent pe faţă şi pe mâini.
  • Inchideți ferestrele în timpul sezonului, aerisirea se face doar dimineața devreme și seara.

UT Criuleni CSP Chișinău

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button