Melcii care au invadat practic raionul Criuleni, conform specialiștilor de la ANSA, nu prezintă un pericol real.
”Sunt condiții bune pentru dezvoltarea lor și s-au înmulțit, dar odată cu răcirea timpului vor dispărea – spune Larisa Boșcănean, specialistă ANSA. – Nu e cazul să folosim chimicale pentru a-i combate. Fac parte din ecosistem.”
Deși invazia melcilor este calificată ca inofensivă, să nu uităm că:
Melcul este un nume comun pentru moluștele gasteropode care pot fi împărțite în trei grupe, melci de pământ, melci de mare și melci de apă dulce.
Melcul bea apă, dar este în stare să absoarbă umezeala prin tot corpul. Zilnic, el consumă o cantitate de apă de două ori mai multă față de greutatea sa!
Melcul este în stare de două adevărate recorduri: poate să târască după sine o greutate de 30 de ori mai mare decât propria-i greutate și poate trece, fără să se taie, peste lama celui mai ascuțit brici sau bisturiu.
Melcul de gradină are un singur dinte pe falca superioară. În schimb, are circa 14.200 pe cea inferioară, fiind recordman mondial și în această privință.
Majoritatea melcilor sunt organisme erbivore care mănâncă vegetație: frunze, tulpini și flori, unele specii mai mari și speciile marine pot fi omnivore sau chiar carnivore.
Melcii de grădină comuni au o viteză maximă de 45 m (50 de metri) pe oră.
Cea mai bună capcană pentru melcii de grădină este un vas cu bere.
În funcție de specie melcii pot trăi 5 – 25 de ani.