Est-CurierPolitic

Ombudsmanul din Republica Moldova cere ONU și CE instituirea unui mecanism special de monitorizare a drepturilor omului în regiunea transnistriană

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Ceslav Panico, a comunicat Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și Comisarei pentru Drepturilor Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović,  despre situația curentă cu privire la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și regresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol.

În special, Avocatul Poporului atenționează asupra faptului că deși în perioada anului 2022, Oficiul Avocatului Poporului a reușit să întreprindă două vizite de monitorizare în instituțiile de detenție în stânga Nistrului, totuși, se evidențiază faptul că accesul în regiunea separatistă rămâne a fi interzis pentru Avocatul Poporului și pentru întreaga Instituție a Drepturilor Omului. Astfel, o monitorizare independentă a respectării drepturilor omului și oferirea unui mecanism de protecție pentru persoanele din regiunea transnistreană nu pot fi realizate eficient și sigur în conformitate cu standardele internaționale.

Ombudsmanul a mai atras atenția instituției internaționale și asupra faptului că odată cu începerea conflictului armat a Federației Ruse împotriva Ucrainei, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a cunoscut o înrăutățire considerabilă. Astfel, autoritățile separatiste au interzis contactul persoanelor cu autoritățile constituționale și au instituit și o pedeapsă penală pentru astfel de acțiuni, precum și au impus restricții adiționale privind deplasarea în regiune a persoanelor. Totodată, asasinarea liderilor politici din regiune rămâne a fi un risc perpetuu pentru persoanele care doresc să se afirme în spațiul public. În același timp, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol pe problematica drepturilor omului este blocată de mai mulți ani de către reprezentanții de la Tiraspol, se arată în comunicatul instituției.

Respectiv, în contextul celor expuse Ombudsmanul a solicitat oficialilor internaționali de a institui o nouă procedură de monitorizare, inclusiv prin instituirea unui Raportor special sau a unei misiuni speciale pe problemele drepturilor omului din regiunea transnistreană. Oficiul Avocatului Poporului se angajează, la rândul său, că asigure tot suportul necesar în cazul în care instituțiile solicitate vor da curs cererii adresate.

Aceste aspecte sunt indicate și în Raportul Anual al Avocatului Poporului pentru 2022.

În special, în raport se atrage atenția asupra imposibilității de a monitoriza instituțiile privative de libertate din stânga Nistrului; împiedicarea cetățenilor din stânga Nistrului să se adreseze autorităților constituționale ale Republicii Moldova, fiind lezate libertatea de exprimare și libertatea de conștiință; limitarea libertății de circulație; privarea cetățenilor din regiunea transnistreană de exercitarea liberă a dreptului la asistență și protecție socială, în mare parte, din lipsa autorităților publice locale legale în raioanele de est ale țării, et. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button