Sănătate

Informaţii utile despre ambrozie, plantă alergenică

Ce reprezintă ambrozia?

Ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia, are o răspândire largă în ţările din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.Poster A2-03

Cum arată ambrozia, planta care produce alergii?

Ambrozia este o plată anuală, perenă cu tulpini puternic ramificate, care ating înălţimea de 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Are rădăcina puternic dezvoltată, care pătrunde în sol până la 4,0 m.Este rezistentă la secetă,creşte chiar şi pe soluri saline şi poateproduce cca 30 mii de seminţe.

Inflorescenţa din vârful ramurilor se aseamănă cu un spic cu florilede formă alungită şi dispuse compact.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu diametrul de 20 microni, alergic pentru om. Perioada maximă de producere a polenului este luna iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie.

Care este modul de răspândire?

Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene.

Ambrozia se înmulţeşte prin seminţe care îşi păstrează calităţile germinative pînă la 40 de ani. Răsărirea plantulelor este foarte eşalonată, în funcţie de locul amplasării seminţei în stratul de sol. Răspândirea seminţelor şi a polenului se produce prin intermediul vântului şi alte modalităţi la distanţe considerabile.

În Republica Moldova ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan în grădini, în culturile cerealiere, floarea-soarelui, pe terenurile lăsate în paragină, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, de-a lungul râurilor, pe marginea iazurilor, pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, şantierelor de construcţii, în zonele depozitării solului excavat,dar şi în curţile caselor sau în parcuri. Perioada de vegetaţie pentru ambrozie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri.

Cum se manifestă alergia la ambrozia?

Polenul de ambrozie este un alergen puternic ce afectează atât copii, cât şi adulţii, inclusiv prin:

1) rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);

2) accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;

3) Afectarea pielii de tip urticărie (mâncărime), eczemă etc.

4) Şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitănd intervenţie medicală urgentă.

Persoanele alergice, fiți receptive la apariţia unora din simptomele descrise mai sus, în cazul în care plecați la plimbare în parc sau în pădure. În caz de agravare a stării de sănătate adresați-vă de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care, în anii precedenţi, a-ți avut manifestări sezoniere (iulie-septembrie), efectuați un consult alergologic înainte de începerea sezonului (luna iunie).

Care sunt mijloacele minime de protecţie împotriva polenului?

–                reduceți timpul petrecut în aer liber în cursul sezonului polenic;

–                închideți ferestrele în timpul zilei, atât acasă, cât şi în automobil;

–                schimbați hainele după perioade îndelungate petrecute la aer liber şi primiți duşul după plimbare;

–                spălați-vă frecvent faţa şi mâinile;

–                utilizați aparatele de aer condiţionat cu filtre,

–                purtați măşti de model antigripă.

Cum combatem ambrozia?

Distrugeți ambrozia prin aplicarea metodelor:

1) mecanice,

– discuiți;

– grăpați;

– cosiți mecanic vetrele compacte cu ambrozie de pe aliniamentele căilor ferate, drumurilor şi pe marginea parcelelor;

– prăşiți buruiana cu sapa, în perioada de vegetaţie;

– smulgeți manual plantele solitare din vecinătate.

Tăiați cât mai scurt planta (de la suprafaţa solului), anual, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie și preveniți formarea noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.

2) chimice,

erbicidați, prin stropire în faza de 4-6 frunze a buruienii, cu respectarea normei de consum, a perioadei de aplicare, cu utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate în acest scop şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Efectuați lucrările de aplicare a erbicidelor în coordonare cu specialiştii direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, cu alţi specialişti în domeniu.

Care sunt acţiunile statului referitor la combaterea ambroziei?

Pe parcursul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat cadrul normativ care reglementează activităţile de combatere şi prevenire a răspândirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), inclusiv responsabilii de implementareaRegulamentului privind combaterea şi prevenirea răspândirii acesteia şi a Planului de acţiuni pentru anii 2019-2024, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 967/2018.

Cine sunt responsabilii de combatere?

1) Gestionari ai terenurilor, desfăşurați lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane,prinaplicarea metodelor propuse.

2) Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile sale teritoriale verificați şi identificați terenurile infestate cu această buruiană primăvara, după răsărirea acesteia, inclusiv până la data de 30 mai a fiecărui an (după diferenţierea vegetativă faţă de alte specii de buruieni), monitorizați prezenţa buruienii ambrozia pe teritoriul raionului/municipiului și întreprindeți măsurile prevăzute în Codul Contravențional.

Care sunt sancţiunile?

Conform Codului Contravenţional nr. 218/2008, se prevăd următoarele sancţiuni:

Art. 117, (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Unitatea convenţională constituie 50 lei.

Întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăți să vă mobilizați pentru realizarea activităţilor de combatere a acestei plante alergene.

Persoanele care doresc să sesizeze astfel de situaţii, în care gestionarii terenurilor nu-şi onorează obligaţiunile de combatere a ambroziei, pot informaprimăriile,

direcţiile raionale pentru agricultură şi alimentaţie,     Inspectoratul pentru Protecţia Mediului,

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, cu subdiviziunile teritoriale despre amplasarea locului îmburuienat, cu ataşarea, după caz, a pozelor.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button