Campania de vară de colectare a deșeurilor agricole e în toi. Până pe 25 iunie, antreprenorii agrari pot apela la Sistemul colectiv Autorizat „Eco Save”, care va prelua gratuit ambalajele agricole, inclusiv canistrele, bidoanele de la produse de uz fitosanitar și fertilizanți, precum și big-bag-urile de la îngrășăminte.
– Ambalajele de la pesticide se descompun greu în mediul înconjurător și pot declanșa o poluare gravă. Tocmai pentru a evita asemenea consecințe, credem că este foarte important să-i încurajăm și să-i ajutăm pe agricultori să gestioneze în mod responsabil acest tip de deșeuri. Scopul nostru comun este conservarea și protejarea resurselor naturale esențiale, cum ar fi solul, apa și biodiversitatea – declară Mihai Caranfil, directorul executiv al Fundației „Eco Save”.
Întrebat de „E.C” dacă au aderat și agenții economici din raioanele Criuleni și Dubăsari la această campanie Mihai Caranfil a răspuns afirmativ: ”Chiar azi am fost la Cimișeni. Noi colaborăm cu importatorii de produse de uz fitosanitar și cunoaștem beneficiarii lor. Sunt mai multe modalități de a colecta aceste deșeuri periculoase. Prima e să fie date la schimb importatorilor-distribuitori și noi le luăm deja de la ei, a doua e să ne cheme pe noi, dacă au cantități mai mari și respectiv ne deplasăm la ei, iar cei care au cumpărat un ambalaj-două – le pot returna la magazinul de unde l-au cumpărat. Este important că ambalajele agricole să fie pregătite corespunzător . Specialiștii recomandă procesul de triplă clătire întrucât, după utilizarea produselor de uz fitosanitar și a altor substanțe chimice, pe fundul ambalajelor rămân, în medie, între 1 și 2,5% din conținut.”
– Procedura de triplă clătire garantează că ambalajele nu mai conțin reziduuri periculoase și pot fi reciclate într-un mod ecologic. Agricultorii nu trebuie decât să umple ambalajul cu apă pe un sfert, să-l agite și să toarne apa în rezervorul echipamentului de stropit. Procedura trebuie repetată de încă două ori. La final, vasul trebuie verificat și găurit, pentru ca să devină inutilizabil”, a menționat și Mihai Cojocaru, administratorul Fundației „Eco Save”.
Agricultorii pot transmite gratuit ambalajele spre reciclare sunând la numărul 062 023 123.
E o modalitate simplă și convenabilă de reciclare care le permite și fermierilor să se implice activ în protejarea mediului, dar și a sănătății comunităților din care fac parte.
Fundația „Eco Save” reprezintă un Sistem Colectiv de preluare și onorare a responsabilității extinse de gestionare a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice, Ambalajelor și Bateriilor pentru a reduce impactul asupra mediului și a sănătății umane.