Incidente

În al patrulea an ”Fulgerul” le-a bătut la ușă

 

 Trei bărbați cu vârstele cuprinse între 24 și 34 ani, originari din satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani  au ajuns pe mâna poliției. De ce?

Conform comunicatului de presă a IP Criuleni oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2020, un grup de persoane specializate în producerea, vânzarea și folosirea actelor frauduloase identificau persoane din familii social vulnerabile și le informau despre realizarea actelor de identitate românești în vederea accesului la piața muncii din țările Uniunii Europene. Pentru obținerea acestor acte false, suspecții percepeau sume de bani de la 250 de euro în sus.  

La fel, membrii grupului ofereau și oportunități de angajare în străinătate, în special în sectorul construcțiilor. Persoanele care nu aveau actele necesare le puteau obține cu condiția să achite între 200 și 500 de euro.

Pentru a fi considerate eligibile, persoanele care acceptau aceste condiții erau obligate să furnizeze fotografii și date personale în format electronic pentru confecționarea actelor de identitate false. Ulterior, actele erau prezentate de intermediari la locul de muncă, după ce persoanele respective ajungeau deja în străinătate. Pe baza acestor documente se încheiau contracte de muncă și se deschideau conturi bancare.

 Firmele la care erau angajate persoanele erau înregistrate în Lituania sau Serbia, cu prestarea serviciilor în domeniul construcțiilor în Germania.

 La data de 08 februarie, în cadrul acțiunilor de urmărire penală desfășurate de polițiștii din Criuleni, sub conducerea Procuraturii raionului și cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP, au fost desfășurate percheziții în satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani din raionul Criuleni.

În urma măsurilor întreprinse, unul dintre suspecți care avea rolul de conducere a grupării a fost  arestat pentru 30 de zile, cel de-al doilea pentru 72 de ore, iar al treilea este cercetat în stare de libertate și cooperează cu ancheta.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, iar pedeapsa constituie amendă de până la 32 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button