Idei noi, probleme vechi şi schimb de diplome

Vizita din 14 aprilie curent a șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a scos pe tapet mai multe aspecte ale activității angajaților din organele de drept. La întrunire au fost prezenți reprezentanții APL de nivelul I și II, șefii serviciilor desconcentrate, colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Criuleni.

_DSC0006

Întrunire a avut drept scop familiarizarea populației cu problemele care persistă în administrația publică locală, lupta cu criminalitatea, problemele ce vizează ordinea și securitatea publică, dar și modalitățile de consolidare a parteneriatului între Poliție și Autoritățile Publice Locale (APL).

Inspectorul principal IGP, Svetlana Țurcanu, a prezentat un proiect, preluat din Estonia, care prevede securitatea comunitară. Proiectul se numește ”Supravegherea de vecinatate” şi presupune  un parteneriat între poliție și cetățeni. Fiecare membru al comunității, indiferent de vârstă, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții, prin acțiuni de supraveghere și înștiințarea organelor de poliție despre activitățile suspecte.

Supravegherea de vecinătate este o acțiune comună în care se implică actorii comunitari: vecinii, poliția, administrația publică locală și organizațiile civice interesate. Este orientată spre a ajuta cetățenii să-și asigure protecția membrilor familiei, vecinilor, precum și a bunurilor acestora. Poliţia mai dispune de un Centrul Mobil de Prevenire și Informare a Poliției are la dispoziție o mașină dotată cu echipament special video-sonor destinat informării elevilor și cetățenilor și se poate deplasa la orice instituție sau localitate interesată.

12986729_973310759411400_1000443201_o

Ulterior șeful IP Criuleni, Nicolae Vascan, a prezentat raportul privind situația criminogenă din raion,  menționând că încălcări grave nu s-au înregistrat în perioada raportată, ba mai mult, numarul crimelor se află în descreștere considerablă. Situația mai alarmantă ramâne a fi pe teritoriul sectorului nr.1, Criuleni, sectorul de poliție nr.4, Hârtop, sectorul de poliție nr.5, Boșcana.

La rândul lor primarii, exprimând solidaritatea și dorința de a colabora cu Inspectoratul General de Poliție,  nu au ratat ocazia de a solicita răspuns la întrebarile care îi frământă,  invocând și problemele cu care se confruntă în primărie. Din nou au vorbit despre  lipsa de ofițeri de sector și necesitatea modificării programului de lucru al acestora, pentru a putea reacționa promt la  apelurile cetățenilor.

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, și-a notat doleanțele criulenenilor și și-a încheiat vizita oferind Diplome de Onoare președintelui raionului Criuleni, Iurie Andriuța, consilierul raional, Veaceslav Burlac, primarului satului Mașcăuți, Valeriu Carțîn, primarulului comunei Răculești, Vasile Frunză, primarei comunei Hrușova, Parascovia Cotovici, primarului  satului Zăicana, Simion Onofrei și  primarul orașului Criuleni, Dumitru Simon.

12993463_1234607873215977_2389734890373344820_n

La rândul lui, președintele raionului Criuleni, a înmânat dlui Gheorghe Cavcaliuc o Diplomă de Merit din partea Consiliului raional Criuleni, în semn de recunoștință, pentru profesionalism și dăruire, dar și pentru menținerea ordinii publice. A urmat inaugurarea Biroului de reabilitare şi consiliere psihologică în cadrul IP Criuleni, iar în sala de şedinţe a inspectoratului a avut loc menţionarea cu insigne, diplome şi premii băneşti a unui şir de angajaţi ai poliţiei, care în comun cu ofiţerii de investigaţii din cadrul altor IP şi INI al IGP, au descoperit mai multe atacuri tâlhăreşti şi furturi comise în anul 2016 pe teritoriul r-lui Criuleni.

Veronica Arhirii

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *