CriuleniEst-CurierSocial

Iarna a revenit… în aprilie

În Republica Moldova, după cum au observat de multe ori şi cetăţenii, iarna vine mereu pe neaşteptate, mai cu seamă, în luna aprilie.

Deşi meteorologii au lansat avertizări, nimeni nu şi-a imaginat că va fi nu doar frig, dar că va ninge mai mult decât într-o zi de iarnă.

IMG_5631

Secţia Situaţii Excepţionale Criuleni ne informa joi, în prima zi de ninsori abundente, că la situaţia de la ora 10.00, 20 aprilie 2017, în raionul Criuleni, erau deconectate parţial sau total de la sistemul electric localităţile Oniţcani, Drăsliceni, Mălăieşti, Paşcani, Bălăbăneşti, Bălţata. Deja fusese remediate penele de curent în satul Slobozia Duşca şi or. Criuleni. Potrivit lui Nicolae Bulat, specialist în serviciul protecţie civilă şi situaţii excepţionale Criuleni, cauzele avariilor pe liniile electrice au fost căderea liniilor sub greutatea zăpezii, scurtcircuite, sau linii rupte de crengi. La remedierea acestor avarii au fost antrenaţi 10 specialişti pe 3 maşini speciale, pe drumuri – 5 unităţi de tehnică specială şi 22 de persoane angajaţi lucrau să asigure circulaţia.

În dimineaţa zilei de 21 aprilie, potrivit Secţiei situaţii excepţionale Criuleni, doar 40 din 42 de localităţi din raionul Criuleni aveau curent electric. Spre amiaza zilie numărul satelor rămase fără curent s-a redus la aproximativ 30. Salvatorii raportau deja 8 automobile tractate şi deblocate de pe drumurile locale şi naţionale, un drum închis (Hruşova-Hârtop), drumuri locale blocate de copaci căzuţi sau crengi doborâte sub greutatea zăpezii.

 

Iată ce spun unii primari, pe data de 25 aprilie, referitor la cele două zile de iarnă de săptămâna trecută:

Anatolie Delimarschi, primar de Hârtopul Mare: „Şi azi avem zăpadă în sat. Pe alocuri, pe unele văi, a ajuns stratul de zăpadă la doi metri. Stâlpi de electricitate şi linii electrice n-au căzut, în schimb au fost doborâţi copaci pe domeniul public. Am solicitat şi salvatorii, şi am antrenat un tractor de la un agent economic din sat, ca să deblocăm drumurile şi să ajutăm transportul să ajungă la destinaţie. Pagubele în agricultură încă nu le-am estimat, pot afirma însă, că unii dintre antreprenori şi-au asigurat plantaţiile”.

Gheorghe Ojog, primar de Corjova: „Nu avem pagube mari, drumurile sunt bune, înt-o râpă s-au rupt nişte crengi, în parcul din sat – câţiva copăcei, în rest… Ori că primarul e credincios, ori că preotul se roagă mai bine – n-am fost afectaţi tare. Mai spunem şi noi „Doamne, ocroteşte-i pe români…”. Şi curent electric am avut mai tot timpul”

Liuba Cojocaru, primar de Măgdăceşti: „Avem un drum foarte deteriorat. E un drum care străbate satul dintr-un capăt în altul, şi pe care a mers multă apă. Cred că am avea nevoie de vreo 300 mii lei să-l restabilim. Celelalte le-am lămurit noi parcă. O parte din gospodării au rămas fără curent electric. Şi azi nu este curent într-un cartier, şi mai este deteriorată fibra optică”.

Leonid Vozian, primar de Oniţcani: „Din cauza ninsorilor, vreo 70% din locuitorii satului au rămas fără curent electric. Crengile rupte le-am adunat cu forţele proprii şi cu ajutorul voluntarilor din sat, care s-au implicat cu căruţele şi au ajutat la transportare. Drumurile nu-s deteriorate”.

Vitalie Casian, Dubăsarii Vechi: „La noi n-a fost grav. Pe domeniul public au fost doborâţi câţiva copaci pe malul Nistrului şi în parc, am lichidat consecinţele cu forţele proprii”. Constantin Macarenco, vice-primarul satului, ne-a informat despre pagube în sectorul privat. Mai mulţi cetăţeni au anunţat la primărie că le-au fost deteriorate serele, care au cedat sub greutatea zăpezii şi le-a îngheţat răsadul. Secretarul cIMG_5630onsiliului local confirmă existenţa unei liste de cca 50 de pătimiţi. În şirul pagubelor s-ar putea înscrie şi o livadă de 28 ha, proprietarul căreia încă n-a estimat dacă au pătimit sau nu pomii.

Primăria Slobozia Duşca, secretar Angela Boşcănean: „Pagube considerabile nu s-au înregistrat. Vineri n-a fost curent electric şi n-au funcţionat telefoanele. În domeniul privat cunoaştem că a îngheţat o livadă de nuci pe suprafaţa de 7,18 ha, şi au căzut serele la unii consăteni”.

Gheorghe Druţa, primar de Cruglic: „Pagubele au fost minore, ne-am descurcat cu forţele proprii”.

Vasile Gârbea, primar de Paşcani: „Au căzut copaci, dar i-am înlăturat în prima zi. A fost sistat curentul electric şi a a fost afectată legătura internet. Într-o mahala vreo 4 zile n-a fost curent, chiar şi azi nu este, pe două străzi”.

Dumitru Goncear, secretarrul consiliului Râşcova: „Avem pagube, dar nu sunt mari. Cel mai mult au suferit pomii de vişin. Mai continuăm să adunăm date despre pagube”.

Ştefan Manoli, şeful secţiei situaţii excepţionale Criuleni, consemna într-o notă informativă, că din cauza zăpezii, au fost greu accesibile drumurile în localităţile Zăicana, Hârtopul Mare, Micleşti, Izbişte şi traseul Dubăsari Chişinău. Au fost afectate şi serele din s. Boşcana.

Cu detalii despre pagubele agricole vom reveni săptămâna viitoare.

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button