Economic

Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 100 milioane de dolari

Împrumutul este unul concesional, pe o perioadă de 40 de ani, cu rata de 0,026%.

În cadrul conferinței liderilor G7 din 24 februarie curent, Prim-ministrul Japoniei a anunțat decizia Guvernului nipon de a acorda Republicii Moldova un împrumut concesional în valoare de 100 milioane de dolari, în contextul discuțiilor privind asistența necesară țărilor din vecinătatea Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor al Republcii Moldova, finanțarea se va realiza în cadrul Programului de Dezvoltare și Redresare Economică, obiectivul căruia este de a susține reformele și politicile Guvernului Republicii Moldova prin atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, și prin asigurarea rezilienței și sporirii competitivității Republicii Moldova.

Împrumutul va fi oferit pentru o perioadă de 40 ani, inclusiv perioada de grație de 10 ani, la rata dobânzii variabilă TORF + 1,3 p.p. (TORF este o rată flotantă utilizată pe piața financiară japoneză, constituind la 28 februarie curent 0,026%, cu variații nesemnificative pe parcursul anului precedent).

Pentru accesarea acestor resurse, prevăzute în bugetul de stat, până la finele lunii mai 2023 vor fi realizate procedurile necesare pentru negocierea, semnarea și ratificarea acordului de împrumut între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei. Asistența financiară este oferită pentru a sprijini bugetul de stat, urmând a fi debursată într-o singură tranșă până la finele lunii iunie 2023.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button