Guvernul Republicii Armenia a avizat pozitiv proiectul de lege privind începerea procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană. Proiectul a fost transmis parlamentului național de către inițiativa civică „Evrakve”.
La ședința guvernului din 9 ianuarie 2025, proiectul a fost prezentat de către Ararat Mirzoian, ministru al afacerilor externe al Armeniei, comunică Armenpress.
Mirzoian a subliniat că Armenia și Uniunea Europeană au menținnut în ultimii ani relații intensive și consistente, care vizează domeniile politic, economic, democratic și de securitate.
În favoarea începerii procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană au fost colectate circa 60 de mii de semnături, în loc de numărul necesar de 50 de mii de semnături, iar colectarea s-a făcut prin intermediul mai multor organizații politice și civice. Acest lucru a făcut posibil ca proiectul de lege să fie examinat de parlament. Guvernul a propus și unele modificări la proiectul inițial, cum ar fi mențiunea despre data intrării în vigoare a legii.
Prim-ministrul Armeniei, Nicol Pașinean, a susținut proiectul legii cu privire la începerea negocierilor de aderare, dar a menționat că decizia de aderare a țării sale la UE nu poate fi adoptată prin hotărâre de guvern sau printr-o lege, ci, în conformitate cu prevederile Constituției, doar în cadrul unui referendum național, notează Armenpress.
Seccretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a reacționat, transmite TASS, prin a spune că aderarea la Uniunea Europeană este un drept suveran al Republicii Armene, dar că și participarea Armeniei la Uniunea Euro Asiatică are avantajele sale pentru Armenia, care se reflectă în cifrele creșterii economice.
Armenia este o țară din Cauzazul de Sud, care de peste 30 de ani are o dispută teritorială cu țara vecină Azerbaidjan, privind teritoriile Karabahului de Munte. În acest moment, cele două țări sunt pe cale de a încheia un tratat de pace, dar lucrurile se complică, pe fundalul declarațiilor președintelui azer, Ilham Aliev, despre caracterul „fascist” al țării vecine Armenia, declarații calificate de către oficiaitățile armene drept agresive.