Est-CurierInternațional

Grigore Gacichevici compune poezii pentru copii, scrie o revistă britanică

Fostul președinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici, apare într-o revistă britanică în care este prezentat ca și autor de poezii pentru copii.

 Într-un interviu autobiografic, pe care îl publică ediția nr. 44 a revistei OCA MAGAZINE (Eurasia 2022), alături de istoriile altor 39 de protagoniști din lunea artelor, cinematorgrafiei și literaturii, majoritatea născuți în țările fostei URSS, Grigore Gacichevici se prezintă ca și autor al opt volume de poezie pentru copii.

Interviul este intitulat ”Cărțile mele ajută copiii să vadă frumusețea lumii în care trăim”, iar în prezentarea despre sine fostul bancher spune: ”Am 49 de ani. Scriu poezii pentru copii în rusă, engleză și română. Mi-am început activitatea literară publică un an în urmă, în martie 2021. Câteva luni mai târziu am devenit membru al Eurasian Creative Guild (London)”.

În interviu, Gacichevici pomenește despre cariera sa cu durata de 25 de ani în sectorul financiar și distincțiile de stat pe care le-a obținut pentru această activitate – ordinul ”Gloria Muncii” și medalia ”Meritul Civic”.

În continuare, acesta enumără titlurile cărților sale și mai remarcă că ”nu regretă nimic și scrie cu plăcere în fiecare zi”. Este inspirat și de succesele sale literare, printre care remarcă victoria din 2021 în concursul Open Eurasia, la categoria ”Cele mai bune lucrări pentru copii”.

În mai 2015, Grigore Gacichevici a fost reținut de anchetatorii de la Centrul Național Anticorupție, într-un dosar de încălcare a regulilor de creditare în banca, pe care a condus-o în perioada 2009-2012. Au fost deschise opt dosare penale privind acordarea de credite neperformante cu bună știință de către bancă. Fostul procuror general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a spus că valoarea creditelor nerambursate este de peste 100 de milioane de dolari. Gacichevici a fost acuzat de încălcarea regulilor de acordare a creditelor, în urma căreia banca a suportat un prejudiciu în valoare de patru milioane de euro și aproximativ patru milioane de lei. El a petrecut în arest aproximativ doi ani.

 Grigore Gacichevici a fost cercetat penal la Chișinău în dosarul fraudei bancare. Ilan Șor, liderul partidului cu aceeași denumire, care a preluat din 2013 conducerea Băncii de Economii, l-a acuzat pe Gacichevici, că între anii 2010-2013 ar fi aprobat acordarea unor credite neperformante, care s-ar fi soldat cu un prejudiciu de cca 4 mlrd de lei pentru bancă. Șor a prezentat un an în urmă și o listă de firme, care ar fi beneficiat de aceste împrumuturi, care nu au mai revenit la bancă. Atât Gacichevici, cât și Șor, spun că sunt nevinovați.

Fostul bancher a petrecut în detenție aproape doi ani, fiind eliberat din arest în martie, 2016.

OCA MAGAZINE, revista care publică interviul cu bancher din Moldova, se prezintă ca o revistă trimestrială editată la Londra, care construiește punți între Europa și Eurasia. Revista descrie evenimente culturale, politicie și economice, legate de regiuni, și promovează schimbul de idei în scopul de a contribui la cooperarea în afaceri, cultură și turism.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button