Est-CurierSocial

Granturile au fost atribuite, urmează implementarea a 14 proiecte ale tinerilor

La 31 mai, 2023, Centrul de Resurse pentru Tineri „Universul Tinerilor” – UNIT din or. Criuleni, instituție ce are statut de raională, a publicat lista proiectelor câștigătoare depuse de către grupurile de inițiativă ale tinerilor din diferite localități ale raionului Criuleni la Programul raional de granturi.

Fondul de granturi în acest an este asigurat de către Consiliul raional Criuleni, în mărime de 210 mii lei. În anul 2022 suma destinată finanțării inițiativelor tinerilor a fost de 200 de mii, dintre care jumătate era contribuția Ministerului Educației.

Potrivit lui Eduard Soltanici, directorul centrului „UNIT”, la concurs au fost aplicate 18 dosare, admise – 15, trei dosare – descalificate din cauza că erau incomplete. Toate proiectele câștigătoare sunt în mărime de 15 mii de lei, suma maximă, conform regulamentului.

Întrebat, dacă și în acest an se implică în finanțarea proiectelor Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Eduard Soltanici a spus că acordul cu ministerul a expirat, dar că anul curent s-a format Agenția pentru Tineret și responsabilitățile respective vor trece la ei. „De la Agenție am primit răspuns că în lunile iunie-iulie vom încheia un alt acord privind dezvoltarea centrelor de tineret și la fel, Agenția va continua finanțarea 50/50 a proiectelor tinerilor. Posibil, chiar din lunile iulie-august vom anunța runda a doua a programului de granturi.” – a precizat directorul Centrului UNIT.

Lista proiectelor câștigătoare este următoarea:

  1. Grupul de inițiativă ”Impact”, Hîrtopul Mic – ”Quadrocopterul – un univers nelimitat”
  2. Grupul de inițiativă Mașcăuți – ”O carte citită – o viață trăită”
  3. Grupul de inițiativă ”Consiliul tinerilor”, Izbiște – ”Sală de ședințe”
  4. Grupul de inițiativă ”MGD TIMP”, Măgdăcești – ”Fotografia, un univers nelimitat”
  5. Grupul de inițiativă ”Unison”, Slobozia Dușca – ”O școală ca afară -2”
  6. Grupul de inițiativă ”Meraki”, Mălăieștii Noi – ”De la lume adunate, și-napoi la lume date”
  7. Grupul de inițiativă ”Ochii și urechile comunității”, Criuleni – ”Arta – mijloc de autoeducare, comunicare și integrare socială a copiilor”
  8. Grupul de inițiativă ”Pasărea liberă”, Rîșcova – ”Spațiu de odihnă și recreere pentru elevi”
  9. Grupul de inițiativă ”Impact”, Miclești – ”Siguranța în sport – veriga succesului!”
  10. Grupul de inițiativă ”Education -V.V.V.”, Stețcani – ”Crearea și dezvoltarea capacităților grupului de inițiativă”
  11. Grupul de inițiativă ”Tineretul pentru sustenabilitate”, Cruglic-Criuleni-Hîrtopul Mic – ”WO(rks)NDER”
  12. Grupul de inițiativă gimn. Răculești –”Un elev informat – un copil protejat”
  13. Grupul de inițiativă ”Impact”, Boșcana – ”Accesibilitate prin implicare”
  14. Grupul de inițiativă, Jevreni – ”Port ie cu mândrie”.

Eduard Soltanici ne-a oferit și detalii despre unele proiecte. De exemplu, tinerii membri ai grupului „Impact” au solicitat finanțare pentru a procura o dronă cu care să fotografieze satul lor, Hârtopul Mic, de la înălțime. Membri grupului „Meraki” din Mălăieștii Noi își vor promova localitatea prin a aduna de la bătrânii satului cântece și tradiții, pe care să le înregistreze și să le promoveze pe rețelele de socializare. Mai mulți tineri din localitățile Cruglic, Criuleni și Hârtopul Mic s-au asociat și au pus la cale activități de instruire pe diferite teme de interes economic, psihologic, vorbitul în public, etc, stimulând în așa fel creșterea personală, denumind proiectul lor „Tineretul pentru sustenabilitate”. Iar tinerii de la Jevreni și-au propus să promoveze costumul autentic popular din zona de centru, iar pentru asta vor organiza ateliere de confecționare a elementelor populare specifice costumelor tradiționale, vor organiza evenimente cultutal-artistice și vor vizita ateliere profesioniste, care practică cusutul hainelor populare. 

În anul 2022, grupurile de inițiativă a tinerilor, consiliile elevilor au implementat 17 proiecte în 9 localități. Suma maximă a grantului a fost de 12 mii de lei. Tinerii și-au prezentat rezultatul muncii în cadrul conferinței de totalizare, din ianuarie 2023. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button