EconomicSocial

Fraude bancare semnalate de o bancă

O bancă își avertizează clienții despre posibilitatea fraudării

Cum acționează escrocii?

De regulă, frauda îmbracă 2 forme:

  1. Escrocul obține acces la contul de e-mail al unui furnizor și cere o plată folosind o factură falsificată, dar foarte similară cu una veritabilă.
  2. Escrocul pretinde că este un reprezentant legal al furnizorului și cere modificarea datelor bancare de plată (prin e-mail, telefon sau fax), astfel încât să poată încasa valoarea unei facturi în conturile proprii.

Ce poți face pentru a preveni frauda cu facturi?

Dacă ești anunțat că datele bancare ale beneficiarului s-au schimbat sau pur şi simplu primești o factură care conține un alt cont bancar decât cel obișnuit, atunci asigură-te că nu ești victima unei tentative de fraudă cu facturi:

  1. folosind un alt canal de comunicare decât cel prin care ai primit această înștiințare, confirmă modificările cu furnizorul;
  2. cere confirmarea de la o persoană de contact în care ai încredere şi pe care o știi deja. Pentru siguranță, include denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale contului în care urmează să faci plata;
  3. asigură-te că angajații şi colaboratorii tăi sunt la curent cu acest tip de fraudă și cunosc care sunt măsurile ce trebuie să le întreprindă;
  4. solicită angajaților să verifice şi să semnalizeze orice li se pare suspect la plata unei facturi.

 

Anunță-ne despre orice tentativă de fraudă, expediind un e-mail la bancă  și sesizează poliția, dacă ai devenit victima acesteia.

 

Fii vigilent!

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button