Educaţie

Francezii păstrează școlile cu 20 de elevi: De ce nu putem face și noi la fel?

În timp ce în țara noastră școlile cu 20 de copii sunt închise, în Franța sunt păstrate. Atitudinea autorităților franceze este următoarea: dacă închidem școala, comuna nu are viitor. Despre avantajele sistemului de învățământ francez ne-a vorbit profesoara de franceză Svetlana Manuil, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

Scoala franceza
Sursa foto: france3-regions.francetvinfo.fr

În satele din Franța există școli primare cu doar 20 de copii. Iar un singur profesor, în timpul unei lecții, predă pentru elevi din diverse clase. ”Am văzut mai multe școli rurale mici, care datează de trei secole. Am vizitat o instituție unde erau 20 de elevi, de 9 și 10 ani. Profesorul era, concomitent, director și contabil. Cabinetele sunt dotate bine, fiecare copil are spațiul său de lucru. Profesorul reușește, în timpul unei lecții, să predea pentru două clase concomitent. În clasă erau două table, pentru ambele niveluri. Ei înțeleg că dacă școala se va închide, comuna nu va avea viitor”, a povestit Svetlana Manuil. Dacă în școala din sat nu sunt locuri vacante, atunci profesorii se angajează în localitățile învecinate. ”Soția profesorului din școală rurală pe care am vizitat-o lucrează în comuna vecina. Ea face în fiecare zi naveta. Profesoara predă la trei niveluri concomitent. La un grup de elevi verifică tema pentru acasă, la alt grup predă tema nouă, iar la al treilea explică noile sarcini”, a menționat Svetlana Manuil. Potrivit acesteia, profesorii francezi oferă prioritate calității lecției și acordă o atenție sporită capacităților fiecărui elev.

Autoare: Maria Dimineț

Aici – o relatare de la inaugurarea în februarie a acestui an a edificiului nou a unei şcoli rurale din Franţa, într-o localitate cu doar 700 de locuitori.  Investiţia autorităţilor a ajuns la 900 mii euro, suma egală cu bugetul localităţii pentru doi ani.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button