CulturalDubăsari

FOTO//„Struguraș” Ustia și „Stejărel” din Pîrîta au obținut titlul de ”Colectiv Model”

Ziua de 19 octombrie 2023 este una memorabilă pentru colectivele artistice din raionul Dubăsari, pentru că au susținut examenul de profesionalism.
În scena Casei de cultură din Molovata au urcat membrii colectivelor folclorice „Doruri Nistrene”, „Oxentencele” de la Oxentea, „Sălcioara” de la Molovata Nouă, care și-au confirmat titlul de Colectiv Model. Emoții mari au avut ustienii, membrii colectivului ”Struguraș” care au obținut prima dată acest titlu.

Alături de vocaliști, la atestare au venit și instrumentiștii. Fanfara „Brândușa” de la Oxentea de 75 ani încânta publicul cu repertoriul său, fanfara de la Ustia, chiar dacă o depășește fluctuația membrilor tineri, la fel se impune prin sonoritate, iar solistele Rafaela și Evelina Andreev, Evelina Stratulat impresionează prin melodicitatea vocilor. Fanfara de la Holercani este cunoscută în toată țara, căci când pun mâna pe alame răsună toată valea Nistrului. Nu se lasă nici fluierașii, „Mocșienii” de la Oxentea, care au venit în două categorii de vârstă.

Atestarea colectivelor artistice a continuat pe platoul Coșnița unde s-au prezentat colectivele folclorice „Cociereanca”, Cocieri; „Flori de măr”, Pohrebea, „Nistrenii”, Doroțcaia, ansamblurile vocal-instrumentale ”Timpul”, Holercani, „Miracol”, Doroțcaia, „Integreo”, Coșnița, „Meridian” Pîrîta, orchestrele de muzică populară „Gheorghe Murgu”, Coșnița, și „Doina Nistrului”, Doroțcaia.

La 19 octombrie i s-a conferit titlul de colectiv model și ansamblului „Stejărel” din Pîrîta.

Membrii comisiei de atestare, veniți de la Chișinău, reprezentantul Ministerului Culturii, dl. Sergiu Boboc, specialiști de la Centrului naţional de conservare şi promovare a patrimoniului cultural imaterial (CNCPPCI) Grigore Oxente, Claudia Șerșun, Ghenadie Tutunaru, dar și șefa secției Cultură Dubăsari, Maria Perciuleac, și directorul Școlii de arte din Doroțcaia, dl Ion Berzan, au salutat colectivele venite la atestare și le-au sugerat unele momente pentru îmbunătățirea activității.

Sergiu Boboc a remarcat condițiile de la Casa de cultură din Molovata accentuând că e și meritul artiștilor locali că căminele culturale au devenit mai frumoase: „Dacă nu ați fi voi, nu ar fi nici casa de cultură. Ținem cont că sunteți originali prin ceea ce aveți”

Grigore Oxente le amintea: „Este datoria noastră să menținem valorile naționale, tot ce ne reprezintă ca entitate națională, să păstrăm valorile naționale. Marea majoritate sunteți oameni cu experiență, căci tinerii au alte preferințe acum. Mă bucur că ați rămas să păstrați focarul acesta de cultură”.

Ghenadie Tutunaru, care cunoaște rostul fanfarelor, recunoștea că a rămas surprins de faptul că în raionul Dubăsari acestea sunt formate preponderent din copii și tineri, deși e foarte greu de lucrat și de menținut colectivul. Claudia Șerșun le-a amintit artiștilor despre necesitatea păstrării graiului local și tradițiilor portului popular din zonă.
Ion Berzan recunoștea că a avut emoții pentru toți colegii, iar Maria Perciuleac îi asigura că le va fi alături și-i va susține în continuare.

Ina Popa, conducătoarea ansamblului „Doruri Nistrene”, spunea că „a fost binevenit acest examen, e benefic să ne vedem, examinăm, ca să învățăm”.

Membrele colectivului „Struguraș” de la Ustia ascultau atent sugestiile comisiei de atestare și planificau deja viitoarele concerte, doar că, descoperind Casa de cultură de la Molovata, deja își doresc și ele un asemenea edificiu.

Vezi și secvențe video de la atestare.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button