„Folosește-ți inima pentru acțiune” a fost genericul din anul curent al Zilei mondiale a inimii, sărbătorite la 29 septembrie.
Către această zi în r. Criuleni și Dubăsari au fost aprobate Planurile raionale de acțiuni (pentru anii 2024-2027) privind implementarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027.
După cum informa Liliana Petică, sefa IMSP CS Dubăsari, dinamica mortalității populației din r. Dubăsari prin bolile cardiovasculare în ultimii 8 ani are un caracter ondulator cu о creștere evidentă în anul 2018-635,6 comparativ cu a.2013 -610,2 la 100 mii populate și sunt depășite datele pe țara. În a.2020 cazurile de mortalitate fața de a.2019 crescuse cu 12,57%.
În 2023, la nivel de țară incidența prin bolile cardiovasculare a constituit 206,5 cazuri la 10 mii de locuitori, fiind în creștere comparativ cu un an mai devreme., conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral sunt motivul a 85% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, până la vârsta de 70 de ani.
Cardiologii consideră că bolilor cardiovasculare sunt declanșate de un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică.
Își lasă amprenta asupra inimii și hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, precum și vârsta, sexul și predispoziția genetică. Bărbații sunt mai vulnerabili la afecțiunile cardiovasculare.
Peste 75% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare se întâmplă în țările cu venituri mici și medii, din care face parte și Moldova.