Serviciul prevenție al Secției situații excepționale Dubăsari avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare.
Procesul de fermentarea vinului poate deveni un pericol pentru viață. Și asta pentru că dioxidul de carbon, emanat în timpul acestui proces, poate provoca intoxicații. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat o campanie de informare, prin care avertizează oamenii să fie prudenți. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte, în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viață și sănătate.
Specialiștii avertizează că simptomele intoxicației sunt durerile de cap, amețeala, voma, iar în cazul grave chiar convulsiile și coma. Pentru a verifica, e nevoie de mers cu o lumânare aprinsă care se va stinge daca nu există oxigen suficient. Dacă mergeți în astfel de încăperi, anunțați pe cineva, iar dacă suspectați că deja există o victimă, nu mergeți după ea pentru că vă expuneți pericolului. Indicat este să apelați după ajutor, apelând Serviciul 112. Mai mult, sunt susceptibili de a se intoxica în beciurile unde fermentează vinul, cei cu probleme respiratorii și cardiace. Respectarea acestor norme ar putea evita astfel de incidente și salva vieți.
Primul ajutor:
• Scoaterea imediată a persoanelor din zona de risc;
• Aerisirea încăperilor prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
• Apelarea Serviciului 112;
• Aport de aer cât mai rapid posibil.
Cetățeni, nu uitați!
Printr-un comportament preventiv, Vă salvați viața!
În caz de situații de urgență, apelați 112