CriuleniCultural

Festivalul „Cișmelele din Cimișeni” în imagini (galerie foto)

Prima ediție a festivalului „Cișmelele din Cimișeni” s-a desfășurat pe 6 august, 2023, la Cimișeni. Dacă nu știați, denumirea satului provine de la cuvântul cișmea, ne informa Valentina Pisarenco, primara satului. Inițiativa de a consemna tradiția de a săpa și a îngriji fântâni s-a transformat într-un festival raional, la organizarea căruia au pus umărul administrația publică locală și secția cultură și turism a Consiliului raional Criuleni. 

În ziua respectivă, toate fântânile de pe strada principală din Cimișeni au fost împodobite cu prosoape, icoane, păretare, flori. 

Neapărat pe o masă sau pe colacul acestora gospodarii care îngrijesc de sursele de apă aveau un ulcior și pahare, apă, vin, bucate, dulciuri sau fructe, pe care le propuneau trecătorilor. „Gustați din apa noastră” Nu e sălcie!”, sau „Poftiți un pahar cu vin rece!”. „Îi pomenim pe cei care au săpat aceste fântâni și de sănătatea celor care le îngrijesc acum!” – puteai auzi pe la porțile gospodarilor care așteptau să treacă pe lângă ei alaiul oaspeților, să-i salute și să-i omenească, după drum lung, cu câte o cană de apă rece. Ziua se apropia de miezul său, iar soarele torid aducea un plus 37 la umbră… 

Imagini de Svetlana Cernov.

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button