CulturalEst-Curier

„Fantezia mâinilor” Lidiei Cioban a trecut Prutul

Meșterița populară Lidia Cioban din comuna Hârtopul Mare, r. Criuleni, a reușit de curând să-și expună lucrările la Umbrărești, jud. Galați. Expoziția în cadrul căreia s-a remarcat, a fost consacrată memoriei poetului Mihai Eminescu, în săptămâna eminesciană.

După cum ne-a relatat chiar Lidia Cioban, în cadrul acțiunilor de comemorare, la Umbrărești, la intrarea în Gara de tren, a fost instalat și sfințit al treilea monument din această localitate, monumentul lui Mihai Eminescu.

„Evenimentul Cultural întitulat ,,Eminesciana”, s-a desfășurat în Mica Cetate Culturală a României, Umbrăreștiul Tecucilor. Este o localitate ctitorită pe vremuri de Sfântul Ștefan cel Mare. Aici am avut ocazia de a expune meșteșugăritul popular autentic. Am fost primită cu multă căldură și apreciată pentru munca mea cu mare sinceritate. Expoziția a avut scopul de a promova valorile meșteșugărești, naționale și culturale, peste Prut, dar și de a exprima Omagiu pentru Eminescu. La sfârșitul vernisajului am încins cu toții Hora Unirii. „Eminesciana” a avut scopul, de a promova cultura românească de pretutindeni, creația poetului român Eminescu. În perioada zilelor eminesciene, am avut parte și de excursii cu vizitarea Mănăstirii Vladimirești, muzeelor, bisericilor, instituțiilor publice, școlilor etc.” – povestește Lidia Cioban.

Lidia Cioban este membră a Filialei Criuleni a Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova, iar anul trecut, în septembrie 2023, în zilele dedicate Limbii Române, a vernisat prima sa expoziție personală, la Criuleni, cu același generic sugestiv – „Fantezia mâinilor”.

Fotografii din colecția personală a Lidiei Cioban:

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button