EducaţieEst-Curier

Elevilor unui gimnaziu din r. Ungheni le este interzis să vină la școală cu telefonul mobil. Avocata copiilor: ”Asemenea decizii se iau în trei”

Gimnaziul ”Dimitrie Cantemir” din Cornești, r. Ungheni, interzice elevilor să mai vină la școală cu telefoanele mobile.
Anunțul a fost făcut de către managera instituției, Raisa Buga, pe pagina de gimnaziului din Facebook, în urma ultimei ședințe cu părinții. 
Anunțul sună în felul următor: ”Stimați părinți! Vă reamintim că în conformitate cu Hotărârea Ședinței generale de părinți din 18 octombrie 2022, începând cu 31 octombrie 2022, adică după vacanța de toamnă, în gimnaziul nostru SE INTERZICE prezența elevului cu telefonul mobil în spațiul școlii și pe teritoriul acesteia. Reieșind din acestea, vă rugăm să discutați încă odată cu copiii Dumneavoastră și să-i porniți LA ȘCOALĂ FĂRĂ TELEFON. Vă asigurăm că în gimnaziul nostru elevii au parte de lecții interesante, activități captivante și pe parcursul orelor de studii nu se vor plictisi. Daca părinții au nevoie de contact cu copilul, o pot face oricând la telefonul dirigintelui, directorului sau telefonul din anticameră. Prevederile sunt menționate în Regulamentul IP Gimnaziul ”D. Cantemir” completat și aprobat la Consiliul de Administrație al instituției. Cu respect, administrația gimnaziului”.
Decizia anunțată, deși se spune că a fost luată în urma ședinței cu părinții, a împărțit opiniile în aprobative și contrare.
Directoarea instituției a venit cu precizări, la porpunerea de a fi luate telefoanele la păstrare în dulapuri specialie, că instituția nu are un buget suficient de mare ca să organizeze asemenea spații de păstrare, și să până la această decizie radicală au fost încercate și variantele de păstrare la profesor, în suporturi speciale, reglementări scrise și anunțate, dar că toate s-au dovedit fără rost.
Unii părinți s-au exprimat împotriva interdicției, invocând necesitatea de a avea un control asupra acțiunilor copiilor în drum spre școală sau spre casă, iar alții au spus că interdicția nu va rezolva problema, or, până nu demult, elevii erau impuși de pandemie să stea în fața telefonului, iar acum se aplică altă extremă. Și –  ”știm noi ce se fotografiază și se filmează pe telefon”. 
  
Raisa Buga, managera instituției, a răspuns la comentarii la aviz, expunându-și poziția: ”Eu sunt pentru digitalizare în scopuri educative, dar nu să treacă profesorul printre bănci la lecție când elevii au o sarcină de realizat și să-l găsească pe elev în joc on-line pe telefon fără să reacționeze la prezența profesorului, ce să mai zicem de sarcină. Societatea noastră a prins numai cuvântul “democrație”, în cea mai mare parte. Puțini îi ințeleg sensul adevărat. Elevii încalcă prevederile Regulamentului gimnaziului care este codul de legi a unei instituții de învățamânt. A fost elaborat in baza Regulamentului-tip, ordin MECC nr. 235 din 25 martie 2016.”
Managera mai precizează, că și profesorilor din această școală le este interzis, în timpul orelor, să răspundă la telefon ori să dea telefoane.
Contactată telefonic de ”Est-Curier” să explice dacă interdicția de a veni la școală cu telefonul mobil este perfect legală sau limitează anumite drepturi, avocata copilului, dna Maia Bănărescu, a spus următoarele: 
”Părintele este primul responsabil atât de securitatea copilului, cât și de educația și bunăstarea lui. Dacă părintele a considerat că purtarea telefonului, comunicarea excesivă afectează cumva copilul, el are dreptul să-i îngrădeacă accesul la telefon, să-i stabilească niște ore în care poate folosi telefonul. Mai mult, dacă există o înțelegere cu instituția de educație, și instituția de educație poate să asigure acea securitate, în care copilul poate face contact cu părintele în caz de necesitate, poate să-i ofere părintelui o alternativă – telefonul fix sau alt mijloc, nici o problemă, părintele decide împreună cu administrația școlii. Regulamentul școlii ar trebui să prevadă și această normă, că la decizia împreună cu părinții, copilul poate fi limitat în exercitarea unuor drepturi. Mai este o altă modalitate de limitare: să poată copilul să intre cu telefonale, dar în timpul lecțiilor să fie un loc special unde copilul plasează telefonul. Acestea sunt niște restricționări, dar care nu limitează dreptul la informație, or, sunt și alte modalități de a se informa, iar telefonul mobil nu este un manual. Acum apare întrebarea: unde este opinia copilului? Trebuie și copiii să fie consultați, nu doar părinții, când se iau așa decizii, iar copiii pot veni cu soluțiile lor alternative. Dacă copiii nu au fost consultați, se poate constata că a fost o încălcare a dreptului copilului la expunerea opiniei asupra unei chestiuni care-l privește. Consultarea copiilor este obligatorie, indiferent de vârsta lor. Asemenea decizii urmează să fie luate în trei: administrația școlii, părinții și copiii. Decizii unilaterale de către părinți și administrație nu se iau în chestiuni ce îi privesc pe copii. Copiii nu sunt proprietatea părinților, ei sunt obligați să-i creasă și să țină cont de drepturi și, evident, responsabilități. Totodată, când discutăm despre responsabilitatea copiilor, le explicăm mereu până unde intervine dreptul lui și unde începe dreptul altei presoane, ce înseamnă drept și responsabilitate.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button