Vineri, 7 decembrie, 2017, mai mulți tineri din raionul Criuleni au avut ocazia să afle detalii ”Din culisele poliței”, campanie menită să asigure transparența activității polițiștilor, cooptarea voluntarilor și completarea rândurilor Poliției naționale cu cadre inteligente, calificate.
Șeful-adjunct al IP Criuleni a informat că trei tineri din raionul Criuleni incluși în concursul pentru titlul de voluntar au fost admiși la primele etape. Doi dintre ei vor primi legitimații de voluntar și vor putea promova atât activitățile poliției, cât și voluntariatul în rândurile semenilor. Alexandru Ursu, șeful secției securitate publică a IP Criuleni a vorbit despre esența proiectului ”Din culisele poliției”, și anume informarea despre oportunitățile, dificultățile și particularitățile activității angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Dintre 100 de tineri care s-au inclus în campanie doar zece vor intra în posesia legitimației de voluntar, care le va putea facilita ulterior și angajarea în Poliție, dar părerile referitoare la posibilitățile de ameliorare a stării de lucruri în organele de drept, sporirea vizibilității activității polițiștilor sunt binevenite din partea tuturor membrilor societății și, conform afirmațiilor dlui Alexandru Ursu, vor fi analizate de conducerea MAI.
Daniel este din Hrușova, a absolvit centrul de excelență pentru transporturi și este student universitar și a fost interesat de campanie, a obținut titlul de voluntar, recunoaște că după ce a văzut pe viu activitatea unui inspector de sector, a aflat despre structura poliției și-a schimbat părerea despre polițiști și munca lor. ”Orice cetățean, când are o problemă se adresează la primar sau polițist,– spunea Daniel, – dar aceștia, când sunt în dificultate, de cine pot fi protejați?”. Deocamdată, tânărul n-a găsit răspuns la această întrebare, însă știe bine deja că poliţiştilor le-ar face bine să aibă un vocabular mai elevat, ca să fie exemplu de conduită și vorbire în comunitate. Pentru a împărtăși cele văzute de el și impresiile noi despre activitatea poliției, tânărul a convenit cu direcția gimnaziului din localitate, asistat de alți doi voluntari – Corina de la Corjova și Octavian de la Onițcani, să organizeze întruniri cu elevii.
Corina de la Corjova spunea că populația nu cunoaște detalile activității polițiștilor și din acest motiv o subestimează, etichetându-i ”Buni”- când îi ajută și ”Răi”, când îi pun la respect, iar ea își dorește ca aprecierile să fie obiective. Octavian, de la Onițcani, pe care sătenii îl cunosc drept o persoană receptivă, responsabilă, se vrea specialist în domeniul criminalisticii, care l-a impresionat cel mai mult în timpul descoperirii subtilităților din domeniul polițienesc.
Șefa serviciului resurse umane la IP Criuleni, Natalia Chirilov, le-a povestit tinerilor despre modalitățile de angajare în Poliție, despre faptul că un pretendent la statutul de polițist trebuie să fie întro perfectă stare fizică și morală, apartid și fără antecedente penale, să susțină proba sportivă, un test în scris și un interviu. Printre beneficiile asigurate de această profesie, pe lângă satisfacția morală de a ajuta pe cei ajunși în dificultate, de a asigura securitatea și ordinea publică, mai sunt și avantaje de alt ordin, cum ar fi accesul la instruire, asigurarea cu echipament, vestimentație, asigurarea vieții. La rândul ei, responsabila de instruiri în cadrul IP Criuleni Lilia Zaiciuc a vorbit despre importanța voluntariatului și impactul lui asupra carierei tinerilor. Voluntar poate deveni orice persoană care a trecut de 14 ani și vrea să se implice benevol, neremunerat financiar în activitățile comunitare, iar șeful adjunct al IP Criulen, Sergiu Canțîr a precizat că voluntarii din cadrul Inspectoratului de poliție nu vor fi antrenați în activități ce le pot pune în pericol viața și sănătatea, lor revenindu-le mai mult misiunea de sensibilizare a concetățenilor referitor la importanța respectării ordinii publice, securității personale și colective și rolului polițistului în societate. ” Odată ce oamenii își cunosc drepturile, trebuie să accepte, să îndeplinească și obligațiunile, iar polițistul nu trebuie să fie transformat în sperietoare pentru copii, – spunea Lilia Zaiciuc,- ci tratat ca un garant al respectării drepturilor și obligațiunilor cetățeanului”.
Ala Ungurean, vice-președinta raionului Criuleni, menționa că atunci, când e vorba de sensibilizarea populației acțiunile de voluntariat sunt cele mai binevenite.
La finele întrunirii participanții au venit și cu propuneri pentru activitatea poliției. Printre altele, a fost semnalat și faptul că multe indicatoare rutiere sunt amplasate incorect, iar în locurile unde ar fi necesare – lipsesc.
E. Chiriac