Campanii Est-CurierEst-Curier

Deputatul socialist Grigore Novac: “Până la două mii de euro pentru semnarea declarațiilor de unire”. Aleși locali: “Minciuni ale socialiștilor”

La 7 martie, în buletinul de știrial postului de televiziune NTV Moldova, dar și pe pagina de Facebook a acestei televiziuni a fost difuzat reportajul Roibu: “Unirea înseamnă trădare”, în care aleșii locali care au semnat declarațiile simbolice de reunire a Republicii Moldova cu România sunt acuzați de trădare de patrie și că ar fi fost mituiți. În reportaj este citat deputatul Partidului socialiștilor, Grigore Novac, care a declarat în Parlament că aleșii locali au semnat declarațiile în schimbul unor sume de bani care ar ajunge până la 2000 de euro. Primari din localitățile din nordul și centrul țării care au semnat declarații simbolice de reunire spun că afirmațiile deputatului socialist sunt niște minciuni.

Reportajul postului NTV Moldova are o singură sursă, fiind vorba de un simpatizant al Partidului Socialiștilor, Dumitru Roibu, președintele mișcării de tineret “Urmașii lui Ștefan”, tot el și președinte al Comisiei pentru Tineret din cadrul așa-numitului Consiliul al societății civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, instituit de Igor Dodon. Roibu declară că primarii și consilierii care semnează declarațiile de unire cu România ar putea fi anchetați penal pentru acțiuni de trădare de patrie, îndemnându-i pe semnatari să plece în România: Lor nu le încurcă nimic să plece în România, să trăiască acolo și apoi să vină să ne spună dacă merită să trăiască acolo sau nu”. La sfârșitul reportajului, jurnalista a menționat că anterior, deputatul socialist Grigore Novac a informat Parlamentul că în nordul și centrul țării, unioniștii plătesc până la două mii de euro pentru semnarea declarațiilor de unire”.De menționat că postul de televiziune NTV Moldova este deținut de compania „Exclusiv Media” S.R.L., proprietatea deputatului socialist Corneliu Furculiță.

captura foto_SF

Grigore Novac despre Consulul României Mihail Baciu: Acest individ recurge la acțiuni de corupție în schimbul semnăturilor sub declarația de unire”

În luna februarie curent, deputatul PSRM Grigore Novac a scris pe blogul săcă în aceste pretinse acte de corupție ar fi implicat Consulul General al României la Bălți, Mihail Baciu. “Este grav ceea ce face, dar situația se agravează atunci când acest individ recurge la acțiuni de corupție în schimbul semnăturilor sub declarația de unire. Astfel, trădarea de patrie din partea aleșilor locali costă de la 1000 dar nu depășește 2000 euro pentru o declarație semnată., a scris Gr. Novac pe blogul său. El a mai specificat că toate discuțiile, racolarea primarilor și a președinților de raioane, dar și transmiterea banilor, în mare parte au avut loc în mai multe localuri și restaurante din municipiul Bălți. Discuții și acțiuni similare au avut loc și pe teritoriul României, mai cu seamă în timpul vizitelor aleșilor locali din Republica Moldova în România, în cadrul diferitelor proiecte de cooperare comunitară”. Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, de asemenea, a menționat în declarațiile sale că MihailBaciu ar fi implicat în aceste acțiuni de mituire.

Reacția MAE din România: Informațiile se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale”

Reacționând la aceste acuzații, Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a declarat pentru agenția Agerpres din România că “a luat notă de informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălţi şi va întreprinde demersuri pentru verificarea acestora.

Ulterior însă, portalul Stopfals.md a fost informat că în urma verificărilor întreprinse, informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălți nu se confirmă. “MAE atrage atenţia că acestea se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localităţii şi observă cu preocupare intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României”.

Fără nume de aleși locali “mituiți”

Contactat de Stopfals.md să concretizeze despre care aleși locali este vorba, deputatul Grigore Novac nu a dorit să divulge numele aleșilor locali cărora li s-ar fi propus bani pentru a semna declarațiile simbolice de reunire, invocând că a sesizat mai multe instituții de drept și nu dorește să prejudicieze investigațiile. Noi am sesizat și organele de anchetă referitor la situația asta și acum e prematur să vi le spunem, fiindcă dacă apare în spațiul public, va fi mai dificil”.Întrebat dacă are dovezi că MihailBaciu ar fi implicat în pretinsele acțiuni de mituire, deputatul Novac a menționat că el a fost informat de mai multe persoane cărora li s-ar fi propus bani. Noi am fost sesizați de către cei cărora li s-a propus, dar încă nu au semnat. Inițial, eu credeam că e o glumă, însă când s-au îndesit chestiile astea prin localități, se spunea una și aceeași, dar cifre diferite: unii spuneau o cifră, alții alte sume. Am sesizat Procuratura, Serviciul de Informații și Securitate (SIS)”, a declarat Grigore Novac pentru portalul Stopfals.md.

În același timp, Maria Vieru, șefa Serviciului de presă din cadrul Procuraturii Generale ne-a declarat că până în prezent Procuratura nu a recepționat o astfel de sesizare. La rândul său, Daniela Mînzat, șefa Serviciului de presă din cadrul SIS, ne-a spus că instituția nu comentează declarațiile politice ale partidelor sau politicienilor.

Primari socialiști care nu au semnat declarațiile spun că nu au auzit de astfel de oferte

Am contactat doi primari, unul din centrul țării și altul din regiunea de nord, care nu au semnat declarația simbolică de reunire care au obținut mandatul la alegerile locale din 2015, candidând pe lista PSRM. Alexandr Moroi, primar în comuna Ilenuța din raionul Fălești, ne-a declarat că nici el, dar nici consilierii din localitate nu au auzit de astfel de oferte de bani în schimbul semnării declarațiilor. Același lucru îl confirmă și primarul orașului Briceni, Vitalii Gorodinschii: Eu personal prima oară aud despre acest lucru. Nici de la colegii primari din teritoriu nu am auzit astfel de afirmații”.

Primari din localitățile care au semnat: “Sunt minciuni ale socialiștilor”

Mai mulți primari din nordul și centrul țării, care au votat declarația simbolică de reunire, resping categoric acuzațiile că li s-ar fi propus bani, afirmând că au făcut acest lucru consultându-se cu oamenii din comunitate. Primarul satului Cuhnești din raionul Glodeni, Ion Bețișor, spune că declarațiile socialiștilor sunt niște dezinformări. Nici nu s-au discutat aceste momente, iar oamenii nu au semnat pentru bani. Dacă se punea întrebarea de bani, oamenii nici n-ar fi semnat. Este absolut o dezinformare”, a precizat alesul local care a obținut mandatul pe lista Partidului Democrat. Primarul Ion Vacarciuc din satul Aluniș, raionul Râșcani, ales pe listele Partidului Liberal-Democrat, de asemenea a specificat pentru Stopfals.md că nimeni nu i-a propus bani, dar nici nu a auzit că în alte localități s-ar fi plătit bani pentru semnarea declarațiilor. La rândul său, Elena Oaserele, primărița din Dereneu, raionul Călălarași, a afirmat că aceste declarații au culoare politică și nu au dovezi. Nu este adevărat. Sunt minciuni inventate de dumnealor. Nimeni nu ne-a plătit. Sunt minciuni ale socialiștilor. Populația a semnat, nefiind impusă de nimeni”, a conchis Elena Oaserele. Și primărița din comuna Măgdăcești, raionul Criuleni, Liuba Cojocaru, a remarcat că a fost dorința comunității de a semna declarația: Să știți că pentru noi în acea zi a fost o sărbătoare. Oamenii au vrut să facem acest gest frumos într-o zi de duminică. Am semnat că așa am simțit cu toții, dar nu pentru bani. Nu este adevărat ce se declară”. Ambele primărițe au fost alese pe lista liberal-democraților.

În timp ce șeful statului Igor Dodon declară că aceste declarații simbolice de reunire au un caracter antistatal şi neconstituţional, recent, ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu a spusdeclarațiile de unire adoptate de mai multe autorități locale din cele două țări sunt “expresia unei dorințe” a celor care le-au semnat, dar că nu au valoare juridică și nu afectează relațiile României cu Republica Moldova.

Lilia Zaharia, Stopfals.md

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button