Est-CurierPolitic

Delegația R. Moldova se află la Luxembrug, la lansarea negocierilor de aderare

La 25 iunie, 2024, o delegație a Guvernului Republicii Moldova se află la Luxemburg, unde urmează să fie anunțată lansarea negocierilor de aderare a Moldovei şi Ucrainei la Uniunea Europeană. Hotărârile vor fi vociferate separat pentru fiecare stat, la conferința interguvernamentală care are loc la Luxemburg.

Statele membre ale Uniunii Europene deja au aprobat cadrele de negociere cu Moldova și Ucraina. Decizia care ne vizează țara va fi anunțată în jurul orei 21:00 (evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Guvernului).

Cu ocazia evenimentului, la Luxemburg a plecat o delegație a Republicii Moldova, în frunte cu premierul Dorin Recean, avându-i în componență pe viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare; ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Până acum, în 2024, Republica Moldova a parcurs următoarele etape:

-La 7 februarie 2024 – a început prima etapă de evaluare a legislației naționale în raport cu cea europeană (comunitară), proces care s-a încheiat la 31 mai 2024.

 –  21 iunie 2024 – președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru inițierea negocierilor de aderare  a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și negocierile privind Tratatul de Aderare.

„În ultimii doi ani, Republica Moldova a reușit să se apropie de Uniunea Europeană mai mult ca niciodată! A fost un efort comun a tuturor oamenilor și instituțiilor implicate în acest proces. Mai avem multă muncă de făcut și pași importanți de făcut, dar merită tot efortul. Ne pregătim de prima conferință interguvernamentală, după care urmează screeningul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea acordului de aderare la Uniunea Europeană.”, a explicat pașii ce urmează viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef în cadrul delegației RM la Luxemburg.

Evenimentul la vi transmis în direct începând cu ora 18.00, pe acest link:  

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/ebs/both/20240625

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button