Social

De azi cetățenii se pot înregistra în programul ”Ajutor la contor”

La Chișinău a avut loc lansarea oficială a înregistrării în sistemul informațional compensații.gov.md

Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Jānis Mažeiks, a specificat că, deja al doilea an consecutiv, UE ajută Guvernul să ofere suport cetățenilor. „Uniunea Europeană este aproape de cetățenii Republicii Moldova. Astfel, au fost găsite resursele necesare pentru a sprijini Moldova, țară care, după Ucraina, a avut cel mai mult de suferit în urma războiului. Anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații în perioada rece a anului”, a afirmat oficialul.

Reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Daniela Gasparikova, a remarcat că „organizația va continua să ofere suport Guvernului în procesul de tranziție energetică, care țintește reducerea vulnerabilității gospodăriilor”.

Ministrul Muncii și Protecției sociale, Alexei Buzu a atenționat că spre deosebire de sezonul rece precedent, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații.

Totodată, în acest an, compensațiile vor fi acordate nu doar în factură la energia termică, gazele naturale și energia electrică, dar și sub formă monetară lunară, în sumă fixă de 800 de lei.

Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Conform ministrului Alexei Buzu, trebuie completate 20 de câmpuri. Este vorba despre veniturile din fiecare dintre ultimele șase luni, detalii despre persoanele care locuiesc în aceeași locuință cu solicitantul, informații din facturi și din actele de identitate.

Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.

În acest an s-au adăugat două categorii noi (primară și extremă)de vulnerabilitate energetică. Anul trecut au existat 5 categorii de vulnerabilitate energetică: foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.

Categoria de vulnerabilitate energetică a unei gospodării este determinată de raportul dintre costul energiei în perioada rece a anului (R) și venitul disponibil pentru achitarea energiei. Cu cât valoarea procentuală a R e mai mare, cu atât gospodăria e mai vulnerabilă.

Costul energiei în perioada rece a anului este estimat înmulțind volumul mediu lunar de energie utilizat de gospodărie în perioada rece a anului precedent cu tarifele necompensate de energie din acest an.

Venitul disponibil pentru achitarea energiei se obține prin scăderea din venitul total lunar al gospodăriei a sumei echivalentă cu nivelului minimului de cheltuieli estimat de Biroul Național de Statistică, redusă cu cheltuielile pentru energie ale gospodăriei. Acest nivel minim de cheltuieli este aplicat diferențiat în formula de calcul pentru a distinge gospodăriile cu cele mai mari cheltuieli lunare:

  • Nivel minim de cheltuieli per persoană, mediu rural: 3963,8 lei
  • Nivel minim de cheltuieli per persoană, mediu urban: 4663.49 lei
  • Nivel minim de cheltuieli per persoană, persoană cu dizabilitate severă, mediu rural: 5945,7 lei
  • Nivel minim de cheltuieli per persoană, persoană cu dizabilitate severă, mediu urban: 6995,2 lei.

Astfel, cheltuielile calculate gospodăriei în care locuiesc persoane cu dizabilitate severă sau care se află în  mediul urban sunt mai mari, iar aceste gospodării vor beneficia de o compensație mai mare.

Deocamdată mărimea compensației nu a fost nominalizată, ministrul Alexei Buzu declarând că în acest proces sunt implicați mai mulți factori și încă nu s-a ajuns la un consens.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button