Social

Dacă mama nu întrunește condițiile necesare, indemnizația va fi stabilită tatălui

Din 1 ianuarie 2024 intră în vigoare modificările operate în cadrul normativ prin care se simplifică procesul de acordare a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii. Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani, indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări Sociale din oficiu mamei, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizației – tatălui, în baza datelor privind naşterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației.

Pentru a primi indemnizația nu mai este nevoie ca părinții să depună cereri la casa teritorială de asigurări sociale sau în mod electronic.

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se stabileşte unuia dintre părinții asigurați fără condiția aflării în concediu pentru îngrijirea copilului.

Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la 3 ani se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi, care va determina un cuantum mai mare al indemnizaţiei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button