Curiozitatea îi va costa ani grei de pușcărie

Au intrat din curiozitate şi chiar au servit cafea, în timp ce aşteptau poliţia

Doi tineri în vârstă de 20 şi, respectiv, 22 de ani, au fost condamnaţi de prima instanţă la câte şase ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, pentru faptul că au părtruns ilegal, în noaptea de 18 august 2017, în incinta Consiliului raional Criuleni, deteriorând o fereastră şi câteva uşi. Potrivit declaraţiilor inculpaţilor, depuse în cadrul anchetei şi în sala de judecată, cei doi, fiind în stare de ebrietate alcoolică (au serbat revenirea unuia dintre ei de la munci din Rusia, ei fiind colegi de şcoală de meserii), trecând prin faţa clădirii Consiliului raional, unul din ei, fiind curios ce ar fi înăuntru, i-a propus celuilalt să pătrundă şi să vadă. Au mers la cel din partea locului acasă, au luat o şurubelniţă şi o rangă metalică, au forţat o fereastră, apoi două uşi, până au ajuns în anticamera preşedintelui. În anitcameră unul dintre ei ar fi găsit cheia de la safeu, l-a descuiat, dar n-a reuşit să mai facă nimic, cei doi fiind prinşi de paznicul instituţiei, care i-a reţinut şi a chemat poliţia. La întrebarea instanţei, care a fost scopul, unul dintre inculpaţi a declarat că a intrat în clădire fără nici un scop, pur şi simplu din curiozitate. Întrebat de ce nu şi-a satisfîăcut curiozitatea în zilele de lucru ale instituţiei, inculpatul n-a putut răspunde. Celălalt inclupat, a mai adăugat că fiind prinşi de paznic, au decis să-şi recunoască vina, iar în timp ce aşteptau poliţia, au servit şi cafea…

Deşi ambii regretă fapta comisă şi au reparat prejudiciul, cauzat instituţiei prin sfărâmarea ferestrei, uşilor (în sumă totală de 10 407 lei) instanţa şi procurorii au calificat acţiunile celor doi amici drept pasibilă de pedeapsă în temeiul art. 27, 186 alin. (2) lit.lit. b) şi c), Cod Penal al RM: tentativă de furt, adică tentativă de sustragere pe ascuns a bunurilor altor persoane comisă de două persoane şi cu pătrundere în încăpere; şi 287 alin.(2) lit.b) CP al RM, huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică şi exprimă o vădită lipsă de respect faţă de societate, acţiuni care, prin conţinutul lor se deosebesc print-un cinism sau obrăznicie deosebită.

Prin cumul de pedepse, pentru infracţiunile date, cei doi au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu luare sub arest din sala de judecată, în penitenciar de tip semiînchis, iar unuia dintre ei i s-a mai adăugat un an, pentru că avea o pedeapsă aplicată condiţionat, care nu a fost încă stinsă.

Sentinţa este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Info „E.C.”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *