Unii sărbătoresc azi Rusaliile, iar la Holercani , raionul Dubăsari – Moșii. De la 7.30 la gospodinele au luat drumul spre cimitir. Cele care nu au putut,din varii motive, au transmit cu alții darurile, dar obiceiul se păstrează.
Mariana Grigorașenco ne relatează: ”În prima luni de după Duminica Mare în satul meu, la Holercani, se sărbătoresc Moșii. În această zi mergem la cimitir să ne cinstim strămoșii, dăm pomene de sufletul lor și, neapărat, la fiecare pomană se dă ceapă verde ori usturoi nou, cu coadă lungă și cireșe. Oamenii spun că cei plecați în altă lume, ținându-se de aceste cozi,sunt ajutați să iasă din chinuri. E doar o legenda, dar se păstrează în memoria localității și ritualul se respectă cu strictețe. Preoții Emanoil Grigorev și Andrei Svatuica, au făcut rugăciunile de rigoare pe la morminte, apoi pe cele două mese de piatră mari, fiecare gospodină a pus câte o ,,coliģioară” din dulciuri și neapărat, acum, multe cireșe, spre marea bucurie a copiilor.”
Preotul Emanoil Grigoriev, solicitat de ”E.C” ne-a spus că fiecare sat își are obiceiurile sale și Holercani nu e o excepție, iar cât privește usturoiul verde și cozile de ceapă: ”e tocmai vremea lor și fiecare pune ce vrea și poate în pomene, dar puteri magice nu au. În prima zi după Duminica tuturor Sfinților se curăță și fântânile. La Jora, unde am slujit mai înainte, se sfințeau izvoarele, aici doar se curăță, că sfințirea se face în alte zile, mai în liniște…”
O bunicuță, Ecaterina Stavinschi, povestea: ”Am prins asta de la părinți. După ce am făcut rânduiala la cimitir, spre seară, ieșeam la veretcă în mahala. Adică întindem pe iarbă țoale și fiecare scoate ce poate- care legume, care cireșe, care plăcinte cu varză, bucate de post, servim câte un pahar de vin sau apă, care ce poate și mai stăm de vorbă. Da s-a cam rărit mahala noastră și noi am îmbătrânit. Înainte se stropeau cu apă. Azi dacă e mai răcoare nu prea s-au scăldat copiii”
Mariana Grigorașenco concretizează: ”Udatul de Moși este o altă tradiție în sat. Adică, mergi tu frumușel pe drum și te poți pomeni cu o cană sau chiar o căldare de apă în figură și nu ai voie să te superi. Ori se mai poate întâmpla să te strige cineva la poartă și tu să ieși repede, fără să bănuiești că ți s-a pregătit un duș rece.”
Mai are o semnificație această zi pentru holercăneni, căci conform observațiilor locale în ziua Moșilor neapărat plouă.
Trecută prin mai multe intemperii vatra satului Holercani își mai păstrează tradițiile și, cum spunea Mariana Grigorașenco: ”Bucuria și candoarea acestei sărbători este vie prin noi.”
Dar în localitatea Dvs ce tradiții și obiceiuri deosebite sunt? Povestiți prin intermediul ”Est-Curier”.