Internațional

Cum a apărut Ziua Europei?

În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Ţările Europei erau determinate să caute modalităţi de a evita un alt război.

La  9 mai 1950  Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe,trecut prin lagărele naziștilor,  a  venit cu o Declarație care a rămas înscrisă în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”.  Prin Declarația sa Robert Schuman,propunea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse.

Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg, a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Semnatarii au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”.

Reunirea intereselor economice a contribuit la creșterea standardelor de viaţă și la crearea unei Europe mai unite. Posibilitatea de a adera la CECO le-a fost oferită şi altor ţări.

Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.

Robert Schuman

În fiecare an, Ziua Europei comemorează acest moment istoric, amintindu-ne de viziunea lui Schuman pentru o Europă unită în care cooperarea domnește peste conflict. 

Actualmente Uniunea Europeană include 27 de țări, iar Republica Moldova este în proces de pre-aderare, pentru că tinde spre o lume civilizată, care evită războiul.

9 mai este și ziua în care sunt comemorate victimele celui de al doilea război mondial  și condamnat nazismul.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button