Educaţie

Cu suportul UNICEF elevii din raioanele Criuleni și Dubăsari vor avea grupuri sanitare reparate

Vineri, 2 februarie 2024, Ministerul Educației și Cercetării  a anunțat lista celor 125  instituții de învățământ, în care vor fi modernizate blocurile sanitare cu suportul UNICEF. Printre ele se regăsesc și zece școli din raioanele Dubăsari și Criuleni.

Foto: mec.gov.md

În perioada octombrie-noiembrie 2023, Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu UNICEF a susținut o evaluare voluntară a infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile școlare din țară.  Din cele 589 de instituții participante la evaluare, 175 au raportat că utilizează atât toaletele cu apă, cât și latrinele amplasate în exterior. În 61 de instituții evaluate, copiii pot utiliza doar toaletele amplasate în curtea școlii. În 393 de instituții, cabinele de toaletă nu sunt proiectate pentru a fi ușor accesibile persoanelor cu mobilitate redusă.

Conform datelor SIME, 149 de instituții de învățământ general din 1203 care sunt în țară nu au bloc sanitar în interior, printre ele sunt și instituții din raioanele Criuleni și Dubăsari.

Totodată, alte 17 instituții beneficiază de reparații similare cu sprijinul Băncii Mondiale. Din contul mijloacelor de la bugetul de stat, în acest scop, în anul curent, au fost alocați 25 mln de lei, apelul pentru concurs urmând să fie lansat în luna februarie. 

„Îndemnăm autoritățile publice locale să depună proiecte calitative pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ general ca să reușim să valorificăm aceste resurse și să asigurăm condiții decente pentru toți elevii și profesorii”, a anunțat ministrul Dan Perciun.

 Instituțiile care vor să beneficieze de reparația grupurilor sanitare din contul resurselor oferite de stat, sunt invitate să depună proiecte tehnice la concursul care va fi lansat în luna februarie curent. Lucrările urmează să demareze în perioada vacanței de vară.

Lista instituțiilor selectate pentru a beneficia de investiții în blocurile sanitare cu sprijinul UNICEF

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button