Criuleneanca Marina Negruţă-Cenuşă a invitat concitadinii săi, pe data de 18 aprilie, la un concert de muzică clasică, întitulat „Cu drag de voi…”. Plecată din Criuleni, să facă studii în domeniul canto academic, cărările au dus-o în Montreal, Canada, unde şi-a început activitatea de solistă, vocea-i având timbrul de soprană, şi de profesoară de muzică.
A revenit în această primăvară la Criuleni pentru a le mulţumi oamenilor care au crezut în ea şi au promovat-o, să le dăruiască o părticică din sufletul său şi să-i facă să se bucure de succesul său. N-a venit singură. A venit însoţită de familie – mamă, soţ şi cei doi fii, dar şi solistul Operei Naţionale din Chişinău, Ion Timofti, care a acceptat să o susţină pe fosta sa colegă de studii şi, poate, viitoarea colegă de scenă.
După ce a mulţumit Şcolii de Arte din Criuleni, pragul căreia l-a păşit la 7 ani, pentru că i-a oferit sala, preşedintei ASTRA, Elena Frumosu, pentru organizare, Marina a spus că acest concert îl dedică dnei Lidia Frumosu, cea care a promovat cu insistenţa copila timidă să iasă pe scena mare. „Eu sper că mama va veni în Canada, să mă vadă pe scenă, dar acest concert îl dedic dnei Lidia. Am participat la „Crizantema de argint”, unde am luat premiul mare, datorită faptului, că dna Lidia mă suna zilnic, să mă întrebe, dacă am trimis solicitarea de participare, şi-mi spunea câte zile au mai rămas. Mă scotea de fiecare dată pe scenă, fiind directoarea Centrului de Creaţie şi Agrement al Elevilor, şi astfel am prins drag de cântec, de poezie”, – spunea soprana Marina.
„Am fost un pic reticentă, ca să vin cu un recital de muzică clasică, pentru că nu asta ascultaţi în fiecare zi la radio. Poate pe alocuri muzica clasică sperie, de aceea am şi zis, că voi alege un repertoriu lejer, vesel, ca să vă descoper această artă şi să vă fac mai curioşi să ascultaţi mai mult şi mai mult muzica clasică” – spunea Marina, după care şi-a exprimat speranţa că data viitoare va reveni la Criuleni să cânte pentru conaţionalii săi în sala mare a Centrului de Cultură, acompaniată de orchestră.
Criulenenii au venit nu doar să ia, dar şi să dea. Au adus mici cadouri. „Eşti o perlă fină şi scumpă” – spunea Claudia Şerşun, care i-a dăruit o antologie de cântece populare, semnată de Dumitru Blajinu. Colega sa de clasă, Rodica Sclifos, a venit la concert cu un grup de prieteni, special ca să aculte „Cântă cucul, bată-l vina” în interpetarea Marinei. „Am auzit-o într-o înregistrare pe internet şi am venit cu un grup de prieteni, special să o ascultăm live. Sunt foarte mândră de colega mea, de familia ei frumoasă, exemplu pentru alţii” – spunea Rodica Sclifos.
„Un concert extraordinar! Cât am privit-o şi am ascultat-o, am căutat-o îm memoria mea să-mi amintesc cum era mică, practic, cunoşteam toţi copiii care veneau după dulciuri la magazin. Sunt mândă că avem aşa copii talentaţi în Criuleni”, a spus Alexandra Zolotco.
„Am ascultat cu emoţii pozitive, frumoase, şi mi-am amintit că şi eu am absolvit o aşa şcoală de muzică şi, privindu-te, mă gândesc, cum să fac să merg la acea şcoală, să-mi revăd profesorii”, zicea Natalia Dimitraşco, dăruindu-i o culegere de romanţe.
„S-o iei în Canada, să-ţi amintească de Criuleni, de noi, de Moldova. Succese în promovarea muzicii noastre”, i-a urat Lidia Frumosu, dăruindu-i o vază cu lalele. Lidia Frumosu şi-a amintit că Marina a frecventat aproape toate cercurile centrului de creaţie, de la ecologie la poezie şi cântec, dar că a biruit muzica, care era stihia sa, însă era modestă şi parcă nu îndrăznea să cânte, dacă n-o îndemnau alţii cu insistenţă.
„Ne amintim şi azi de serata, organizată de tine, la Muzeu, înainte să pleci în Canada. O serată de romanţe, care ne-a rămas în amintire. Ne bucurăm de cum eşti şi că ne duci faima în lume”, zicea profesoara, cantautoarea Irina Nicolai.
Veronica Cenuşă, mama interpretei, care este moaşă de meserie, a spus că a avut emoţii mari, dar de bucurie. A plâns şi s-a bucurat în acelaşi timp, recunoaște că preferatele sale sunt romanţele în interpretarea fiicei, iar muzică clasică în interpretarea ei nu prea a ascultat. „Îi doresc succese şi sper să ajungă acolo unde-şi doreşte, să ne promoveze Moldova, oraşul şi familia”, a spus mama Marinei.
Ion Negruţă, soţul Marinei, originar din Piatra, Orhei, şi tatăl celor doi fii ai lor, întrebat cum e să ai soţie cântăreaţă, a spus că, de fapt, este ca şi o monedă cu două părţi. Pe de o parte, lumea te mai cunoaşte, te invidiază de norocul ce-l ai, de cealaltă parte – sunt multe seri când nu este acasă, când trebuie să stea mai des cu copiii. Şi financiar nu e ca la alţii, lui revenindu-i un efort mai mare pentru a-şi asigura familia. „În linii generale, sunt şi mulţumit, şi fericit, şi mulţumesc Domnului că mi-a dat-o în cale. Azi am avut emoţii de bucurie şi m-am simţit norocos. Îi doresc să ajungă unde-şi doreşte – pe scenele „La Scala”, „Metropolitan Opera” sau în Germania. Este visul ei şi aş fi bucuros să o însoţesc ca să şi-l vadă împlinit”, ne-a mărturisit Ion Negtuţă.
Despre roluri, diaspora românească, canadieni, profesori şi studii a vorbit Marina, a cules multe aplauze şi flori, a împărtăşit emoţii şi a răspuns la întrebări. A interpretat în acea seară atât melodii clasice italiene, româneşti, cât şi cântece populare, scrise pe versuri de autori necunoscuţi sau de poeţi renumiţi.
S. Cernov
Imagini şi editare video: Gheorghe şi Alin Motricală