Nici cea de-a doua tentativă a preşedintelui raionului Criuleni, Iurie Andriuţa, de a convoca şedinţa a XII-a a Consiliului Raional Criuleni, nu s-a soldat cu succes. Atât la 27 martie, cât şi la 19 aprilie, s-a prezentat un număr insuficient de consilieri pentru a începe lucrările forului legislativ de nivelul doi. La 27 martie au fost pregătite pentru dezbatere 25 de subiecte, iar la 19 aprilie numărul acestora a ajuns la 30, semn că au consilierii de lucru, dar n-au venit să lucreze.
Pe 19 aprilie, Iurie Andriuţa anunţa că din 33 de consilieri doar doi şi-au anunţat şi motivat din timp lipsa.
Cu o zi înainte de şedinţă, spunea Andriuţa, nu ar fi avut semnale, că nu se va aduna cvorumul:
– Nu au fost făcute declaraţii, că cineva boicotează (şedinţa), că cineva nu va veni. Aseară la ora 19.00 aveam convingerea că şedinţa va avea loc. De aceea, îmi cer scuze de la dumneavoastră – domnii directori de şcoli, îmi cer scuze de la domnii primari, de la serviciile desconcentrate, pentru că sunt foarte multe decizii de care depinde lucrul dumneavoastră de mai departe. O parte din primari şi şcolile aşteaptă finanţările, urma să declanşăm procedurile de licitaţie, care sunt de durată, şi s-ar putea să pierdem perioada de vară, timpul cel mai potrivit pentru anumite lucrări. O să încercăm să mai discutăm cu consilierii, care credem că după şedinţă îşi vor conecta telefoanele. Şi dumnevostră aveţi posibilitatea să discutaţi cu o parte dintre consilieri, care sunt din localităţile dumneavostră. Dacă este vreo problemă cu preşedintele – să vină să o spună, dacă sunt probleme cu ordinea de zi – la fel, să vină să le spună public, – a spus preşedintele raionului, constatând lipsa majorităţii consilierilor necesară pentru începerea şedinţei.
La propunerea primarului de Izbişte, au fost citite numele consilierilor care nu şi-au anunţat poziţia faţă de lipsa de la şedinţă, pe motiv că „vine 2019, şi sunt sigur că în sală sunt votanţi de-ai dumnealor”. Au fost absenţi fracţiunile Partidului Liberal şi Partidului Comuniştilor, în întregime, şi consilierii neafiliaţi politic, care s-au desprins din PLDM, după ce au acces în consiliu (lista consilierilor aici).
Solicitat de „Est Curier” să explice neparticiparea consilierilor PCRM la şedinţa din 19 aprilie, Dumitru Goncearenco, preşedintele fracţiunii, a declarat, că a fost și înaintea ședinței, și după aceasta în consiliu, a discutat cu primarii și colegii din alte fracțiuni, dar că divergenţele cu preşedintele raionului şi, în consecinţă, neparticiparea fracţiunii la şedinţă, ţin de ordinea de zi și ele nu au putut fi aplanate.
– Avem obiecţii la subiectul 12, care preconiza reducerea a 5 unităţi de personal la Spitalul raional Criuleni, fără ca angajaţii să cunoască acest lucru. La subiectul 14, „Cu privire la aprobarea Programului de reparaţii capitale în instituţiile şcolare preuniversitare din raion pentru anul 2017”, la fel, am insistat pe alocarea unei sume de 239,335 lei pentru gimnaziul Bălţata, pentru reparaţia capitală a sistemului de iluminare în şcoală. Actualmente în clasele acestei şcoli pot fi conectate maxim 2 becuri, şi e vorba de sănătatea copiilor. Propunerea noastră de alocare a unei sume necesare liceului din Boşcana pentru construcţia blocurilor sanitare interioare la fel, nu a fost auzită, ca şi alocarea a 600 de mii de lei din componenta raională pentru menţinerea activităţii a patru şcoli cu număr mic de elevi – Râşcova, Ohrincea, Dolinnoie, Coşerniţa, bani care ar fi asigurat activitatea acestor instituţii în a doua jumătate a anului de studii. În schimb, preşedintele a inclus în program alocarea sumei de 1 mln 140 mii lei pentru renovarea cazangeriei liceului din Cruglic, care a fost reparată din banii consiliului în 2016, și funcționează bine acum. Necesităţile instituţiilor preuniversitare au fost identificate în urma lucrărilor unei comisii, constituite prin dispoziţia preşedintelui, care a verificat la faţa locului necesităţile şi priorităţile. Deciziile trebuie coordonate cu toate fracţiunile şi comisiile, dar să nu se ia acestea în funcție de interesele cuiva – a explicat Goncearenco.
Dumitru Goncearenco a confirmat că ar exista o tentativă a consilierilor de a-l demite pe actualul preşedinte de raion. În opinia sa, fracţiunea ar fi trebuit să explice celor prezenţi în sală motivul neparticipării lor la şedinţă, dar că majoritatea a decis să nu dea explicaţii, şi dumnealui s-a conformat deciziei majorităţii fracţiunii.
Preşedintele fracţiunii PLDM, Ghenadie Cazacu, solicitat de „Est-Curier” să comenteze actuala sutiație politică la Criuleni, a spus că, în opinia sa, ar fi vorba de o pană de comunicare şi de o tentativă de demitere a preşedintelui. „Noi nu am votat acest preşedinte, suntem în opoziţie, dar, părerea mea – preşedintele trebuie lăsat să-şi ducă până la sfârşit mandatul, dată fiind complicată situaţia în ţară şi în raion. Au mai fost asemenea tentative „de Criuleni” şi în alte mandate, dar cred că și acum se va găsi o ieşire din impas” – a mai adăugat Ghenadie Cazacu.
Ion Guzun, președintele fracțiunii Partidului Liberal, a spus, că lipsa consilierilor liberali de la ședință s-a întâmplat din cauza divergențelor legate de agendă. După ce a consultat colegii de fracțiune, Ion Guzun a precizat că fracțiunea PL va prezenta o poziție publică după ședința organizației teritoriale, care urmează să aibă loc în zilele apropiate.
Am solicitat, în repetat, și opinia președintelui fracțiunii PD în consiliu, Veaceslav Burlac, întrebându-l de ce a eșuat și cea de-a doua tentativă de convocare a ședinței consiliului în acest an, și dacă mai are sau ba președintele raionului susținerea politică a fracțiunii. Am vrut să aflăm și dacă sunt doar divergențe legate de ordinea de zi sau se plămădește o demitere a președintelui, dar dumnealui nu a prezentat nici un răspuns la întrebările redacției.
Printre deciziile care nu au avut norocul să fie discutate, se află şi alocări de resurse financiare. Sperăm că familia fetiţei din Bălăbăneşti, care la vârsta de 10 ani are diagnoza „cancer al ganglionilor limfatici cervicali”, care este o formă agresivă a maladiei, şi familia din Jevreni, care aşteaptă ajutor material pentru tratamentul a doi copii de cancer, să fie la fel de înţelegători şi răbdători, până se va găsi consensul şi îşi vor primi banii.
Astăzi, 26 aprilie, după amiază, Centrul Național Anticorupție (CNA) a plasat pe pagina web a instituției un comunicat de presă, în care anunță că președintele raionului Criuleni, Iurie Andriuța, este reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de abuz de serviciu și trucarea unor licitații, pentru a favoriza agenți economici în interes personal şi material. Demnitarul este bănuit în legătură cu acelaşi proiect din bani europeni, în care a fost reţinut şi fostul preşedinte, Vitalie Rotaru (detalii – aici).
În comunicat se mai spune: ”Urmărirea penală în prezenta cauză a fost pornită la 20 aprilie 2017 de organul de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie în temeiul unei bănuieli rezonabile că bănuitul a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 327 alin.(2) lit. b) şi b1) Cod penal – abuzul în serviciu. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 10 ani”.
Potrivit CNA, președintele este cercetat într-un dosar penal intentat pe 20 aprilie 2017, imediat a doua zi după cea de-a doua tentativă eșuată de convocare a consiliului, din 19 aprilie, 2017.
S. Cernov