Comuna Corjova, r. Dubăsari, pe lângă faptul că e afectată de criza energetică, se mai confruntă și cu una administrativă, cauzată de blocarea activității consiliului comunal. Dispoziția nr. 111 de constatare a circumstanțelor prin care poate fi dizolvat de drept consiliul comunal Corjova a fost semnată de primarul comunei, Andrei Sîrbul, încă la 13 septembrie 2024. Semnatarul dispoziției face referire la articolele 25, 29 și 32 din Legea privind administrația publică locală, iar motivul – consiliul nu a adoptat nici o decizie în perioada de șase luni consecutive.
„A fost dizolvat consiliul comunal Corjova pentru că în șase luni de zile n-a primit (adoptat) nici o hotărâre. Am informat Comisia Electorală Centrală, eu cred că în mai vor urma alegeri. În 2025 o să lucrăm cu bugetul provizoriu, cu bugetul care a fost adoptat până la mine, în 2023 pentru anul 2024. Consilierii – să nu se supere, ei trebuie să lucreze în folosul comunității. Dacă ei au venit la ședință și primarul a ieșit cu o propunere, pot să spună că „noi avem altă propunere”, dar să vii șase luni de zile și să ridici mâna „împotrivă”, să mergi împotriva comunei, satului tău în care locuiești, socot că nu e normal”, și-a argumentat primarul poziția.
Consilierul Petru Porubin, reprezentant al PCRM, căruia Est-Curier i-a solicitat punctul de vedere, a spus că nu cunoaște motivele din care a acționat primarul și că au contestat consilierii în instanța de judecată dispoziția de dizolvare a consiliului. „Este hotărâre prealabilă că e suspendată dispoziția lui și că avem drept să convocăm ședința consiliului, dar așteptăm să vedem și poziția Cancelariei de Stat. Pe data de 3 ianuarie trebuie să convocăm ședința extraordinară și vom vedea”, a spus Petru Porubin pe data de 30 decembrie 2024.
Tatiana Olari, o altă consilieră în comuna Corjova, care reprezintă PSRM, a spus că primarul minte când afirmă că nu doreau consilierii să susțină deciziile propuse de dumnealui, și că mai degrabă puneau întrebări referitor la cheltuielile pentru aceste decizii. Bunăoară, spune Olari, când a propus primarul să fie realizat un site al comunei cu suma de peste 60 de mii de lei, consilierii au cerut explicații, de ce așa de scump, au cerut deviz de cheltuieli, dar fiindcă nu au primit răspunsuri, nu au votat. Consiliera e de părere că dacă nu sunt suficiente argumente despre problema pusă în discuție, mai bine banii să fie alocați cetățenilor vulnerabili, decât irosiți.
Ion Ciumac, șeful Oficiului Teritorial (OT) Chișinău al Cancelariei de Stat, a confirmat că disputa dintre primarul de Corjova și consiliul comunal Corjova s-a mutat în instanță și că OT Chișinău a fost atras în proces în calitate de terț.
„A fost emisă o încheiere judecătorească privind suspendarea executării dispoziției nr. 111 din 13 septembrie 2024, ceea ce le permite consilierilor să desfășoare ședința consiliului local fără nici un impediment. Consilierii au dreptul să convoace ședința consiliului la cererea a două treimi din consilieri. În ziua de 3 ianuarie, din câte sunt informat, consilierilor nu li s-a permis să folosească sala de ședințe, consilierii au sesizat poliția, secretarul a chemat salvarea pe motiv că se simțea rău. În acest caz, urma să fie numită o altă persoană din primărie care să execute atribuțiile secretarului, cum scrie în art. 34 din Legea privind administrația publică. Consilierii mi-au comunicat că au întreprins o tentativă de convocare a consiliului și în luna noiembrie, dar ședința respectivă n-a avut loc, pentru că nu li s-a oferit spațiu. Primarul invocă, că nu ar avea temei să convoace ședința consiliului local atâta timp cât este un litigiu în instanța de judecată, dar consilierii sunt în drept să convoace ședințele consiliului local în cazul când primarul refuză” – explică Ion Ciumac.
Secretarul Consiliului Comunal Corjova, Roman Emelianov, a spus, la solicitarea „Est-Curier”, că le-a spus celor 6 consilieri care au inițiat procedura de convocare a ședinței extraordinare a consiliului comunal că ședința poate fi convocată la expirarea a 15 zile de la pronunțarea încheierii judecătorești, în cazul în care aceasta nu va fi atacată cu recurs, și urma să fie la 4 ianuarie 2025, dar, citat, „din câte cunosc, domnul primar a atacat cu recurs încheierea”. În același timp, Emelianov confirmă că a avut o problemă de sănătate, iar referitor la refuzul de a le acorda consilierilor sala pentru întrunire nu cunoaște nimic, pentru că nu ar fi fost acolo. În opinia lui Emelianov, la Corjova are loc un conflict instituțional, între autoritatea executivă și autoritatea deliberativă, și acesta are cel puțin trei căi de soluționare: alegeri locale noi, o hotărâre judecătorească definitivă sau să găsească limbă comună cele două părți aflate în conflict. În cazul ultimei soluții, primarul își poate anula dispoziția de constatare a circumstanțelor dizolvării consiliului printr-o altă dispoziție și asta ar fi cea mai scurtă cale, spune secretarul.
Pentru că un buget al comunei nu poate fi adoptat altfel decât în ședință de consiliu, comuna Corjova a intrat în anul 2025 cu un buget provizoriu, aprobat la finele anului 2023 pentru anul 2024, în temeiul dispoziției nr. 164 a primarului Andrei Sîrbul, emisă pe data de 30 ianuarie 2024.