Ecologic

Construcția barajelor ilegale se pedepsește mai aspru

Din 7 septembrie au intrat în vigoare noile modificări la Codul Penal prin care au fost înăsprite sancțiunile pentru cei care construiesc ilegal barajele sau modifică cursul natural al râurilor.

Persoanele fizice, dacă se constată că daunele cauzate sunt de proporții mari, se pedepsesc cu amendă de la 32500 lei până la 47500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 100000 lei la 200000 lei.
Ion Guzun, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Criuleni, solicitat de „Est-Curier” a declarat că pe r. Răut au fost documentate cazuri de instalare a gardurilor, care afectează fauna acvatică.  Acestea au fost demontate în repetate rânduri. Deocamdată baraje ilegale nu au fost descoperite.

Săptămâna trecută la Costești, raionul Ialoveni au fost demolate  patru baraje construite ilegal pe cursul râului Botna. Intervenția a avut loc în urma mai multor sesizări din partea cetățenilor din mai multe localități, care au sesizat Ministerul Mediului că din cauza acestor bagaje ilegale, apa  nu ajunge în satele din aval și nu au cu ce  adăpa animalele, dar cel mai grav este că unele fântâni sunt secate, iar în altele nivelul apei este scăzut. 

“Vom munci pentru a asigura acces egal la resursele de apă pentru toți locuitorii. Nu vom admite abuzuri și agravarea situație. La fel de grav este faptul că barările ilegale cauzează și micșorarea albiilor râurilor, ceea ce duce la pierderea și înnămolirea izvoarelor, respectiv vor fi necesare milioane de lei pentru decolmatări astfel ca râurile să revină la starea inițială”, – a menționat ministrul  mediului, Sergiu Lazarencu prezent la demolarea barajelor de la Costești.

Dacă cunoașteți cazuri de baraje construite ilegal pe r. Răut sau Ichel și afluenții acestora pe teritoriul raionului Criuleni, rugăm să ne informați la linia Verde IPM Criuleni- 0 606 00 751 – a îndemnat Ion Guzun, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Criuleni.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button