Unul dintre subiectele discutate la ședința cabinetului de miniștri din 13 decembrie, 2023, prezentat de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, se referă la modificarea condițiilor de aloicare și de implementare a proiectelor din Programul „Satul European”.
„Vom extinde termenul de implementare a proiectelor din Satul European, ediția 2022, ca să ne asigurăm că toate primăriile care au avut blocaje să aibă posibilitatea să-și ducă la bun sfârșit proiectele. De asemenea, am făcut mai multe modificări la regulamentul programului ”Satului European” pentru a acorda prioritate proiectelor de alimentare cu apă în localităților noastre, dar și de a da posibilitatea cât mai multor primării să beneficieze de aceste proiecte, – a explicat Ministrul Spînu, pe pagina sa de Facebook. – Proiectul de hotărâre propus Guvernului spre avizare introduce un subpunct nou „71” în Anexa nr.3 la Hotărîrea Guvernului nr. 152/2022, prin care se oferă Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale posibilitatea de a stabili cu titlu de excepție, în baza unor justificări și ținând cont de complexitatea proiectelor, durata de implementare a proiectelor de dezvoltare locală (majorarea timpului de implementare de la 18 luni în sus). Concomitent, punctul 4 al anexei vizate va fi expus în redacție nouă, fiind incluse reglementări care specifică aspectele consultărilor cu cetățenii a proiectelor de dezvoltare locală.”
Prin proiectul hotărârii supus votului în Guvern au mai fost adăugate două puncte noi la Secțiunea 1 a Capitolului IV. Acestea stabilesc plafoane pentru finanțarea unor măsuri. Astfel, pentru proiectele incluse la punctele 1.2 Dezvoltarea mediului antreprenorial; 2.1 Conectivitate și mobilitate urbană; 2.2 Competitivitatea și susținerea activităților economice; 2.3 Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice; 2.4 Modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și rețelelor de utilități publice, dacă acestea sunt destinate localităților cu până la 1500 de locuitori, statul nu va aloca mai mult de 1 mln de lei. Totodată, pentru proiectele în valoare de peste 3 milioane de lei și până la 10 milioane de lei, incluse la aceleași puncte din program, aplicanții vor trebui să asigure o contribuție financiară de 15% din costul proiectului.
La situația din decembrie 2023, în proces de implementare se află 910 proiecte cu un cost total estimat la 1,9 mlrd lei, finanțate din Programul „Satul European”.