Social

Condiții noi pentru vânzarea surplusurilor de produse animaliere

Carnetele se eliberează gratuit și trebuie vizate trimestrial

Din 4 aprilie, 2023 intră în vigoare   Ordinului nr. 57 Cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat, comunică ANSA.

Ordinul prevede că cetățenii vor putea comercializa legal produsele de origine animală obținute de la propriile animale,având doar obligația să dețină  un carnet de sănătate pentru animale. Acest carnet de sănătate va fi eliberat gratuit de ANSA şi va fi vizat trimestrial de către medicul/felcerul veterinar al circumscripției sanitare veterinare teritoriale, în raza căruia sunt crescute animalele. Comercializarea acestor produse va fi admisă fie direct din gospodărie, fie în piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace.

Proprietarii de animale care vor dori să comercializeze produse obținute de la propriile animale vor trebui să respecte următoarele obligații:

  • animalele pe care le posedă să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale și în caz de necesitate, sunt tratate cu medicamente de uz veterinar procurate pe bază de prescripție veterinară eliberată de medicul veterinar din circumscripția sanitar-veterinară sau alt medic veterinar autorizat; 
  • animalele de la care s-au obținut produsele nu se află în perioada de așteptare ca urmare a administrării medicamentelor de uz veterinar;

să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora şi trebuie să informeze medicul veterinar al circumscripției/direcția teritorială pentru siguranța alimentelor, atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor; în locurile publice de comercializare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete curate) şi vor avea asupra lor un document valid (carnet de sănătate), din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button