CriuleniCulturalDivertismentEst-Curier

Cei mai buni producători de vin au fost desemnați (VIDEO)

12 vinuri albe şi 24 de vinuri roşii au fost prezentate la concursul „Cel mai bun producător de vin” din roada anului 2020, organizat de către autoritățile criulenene, parte a sărbătorii ”Toamna de aur”. De fiecare dată, învingătorii sunt răsplătiți cu generoase cadouri, de regulă, butoaie de diferite dimensiuni și valoare, în dependență de locul ocupat de concurent. Cele 36 de feluri de vin au provenit din 8 localități ale raionului, iar premiile, diplomele și colacii au revenit în patru localități. 

Cel mai mare punctaj din vinurile albe prezentate – 26,5, a acumulat vinul produs de antreprenorul Andrei Bujor din com. Pașcani (mostra cu nr. 6); pe locul 2, cu 24,3 puncte – agronomul Ursu Ion, Cruglic, mostra nr. 1. Vinul alb de locul III a luat 21,3 puncte și a fost adus de Riccinschi Natalia, Măgdăceşti, mostra nr. 10.

Vinurile roşii au fost multe, câteva încă în stadiu de must nefermentat, motiv pentru care au fost scoase din concurs. Atât vinurile albe, cât și cele roșii, au fost analizate după culoare, prezentabilitate, aroma, gust și alte calități. Juriul a decis că cel mai bun vin roșu din roada 2020 l-a făcut medicul Tudor Monacu din or. Criuleni (mostra nr. 2 a acumulat, 26,2 puncte). Pe locul II s-a clasat vinul făcut de polițistul Lilian Mârca din Cruglic (mostra nr. 18 cu 25,6 puncte). Pe locul III a fost plasat produsul antreprenorului vinificator Andrei Bujor din com. Pașcani (nr. 8 cu 25,5 puncte).

La evaluarea vinurilor și-a dat străduința un juriu din 3 persoane, și anume Liliana Andronic, șefă de laborator la SA ”Cricova”, Nicolae Tiron, șef de secție la același combinat, SA ”Cricova”, și Vasile Terenti, șeful Serviciului relații funciare și cadastru din CR Criuleni.

IMG_9927
Nicolae Tiron, șef secție SA ”Cricova”

Ce sfaturi generale le-aţi da producătorilor de vin de casă, pentru ca se se bucure de un produs calitativ și gustos, l-am întrebat de Nicolae Tiron, la care vinificatorul a răspuns: ”Să fie controlat  procesul de fermentare. Vinul roşu, ca să fie bun, trebuie aerat. Aerarea se face, în condiţii de ţară, prin turnarea lui dintr-un vas în altul, printr-o sită măruntă, şi încă o dată înapoi, ca să ia cât mai mult oxigen. Am să spun ceva delicat, dar majoritatea probelor prezentate azi conţin drojdii cu zahăr ceea ce este foarte rău. Asemenea vinuri, dacă vine la primăvară căldura, au şanse să se transforme în oţet. Deci, sfatul de bază: vinurile roşii trebuie vânturate. Anul acesta vinurile sunt mai specifice: puţine ploi, zahăr mult, şi drojdiile tare repede se strică la fundul butoiului”.

Liliana Andronic, șefă de laborator, SA ”Cricova”
Liliana Andronic, șefă de laborator, SA ”Cricova”

Și Liliana Andronic a avut câteva sfaturi pentru participanții viitori, dar și pentru organizatori:

”Dacă vorbim de un concurs pentru vinificatori, trebuia să fie elaborate niște critrerii mai clare, în primul rând. Mostrele trebuie prezentate în vase din sticlă, nu din plastic. Eu aș face concursul un pic mai târziu, în noiembrie, ca toți să fie în aceleași condiții. Suntem la jumătate de octombrie, dar o parte din oameni abia au strâns strugurii. La cineva e acru, la cineva încă nu a fermentat. Azi am gustat câteva vinuri dulci, care aveau potențial bun, dar am fost nevoiți să le scoatem din concurs. Pentru membrii juriului erau necesare mai multe pahare, inclusiv pentru apă, și altfel de lumină în sala de degustare”.

Vin alb Bujor - копия
Locul I la vin alb și locul III la vin roșu – Andrei Bujor, Pașcani
Vin rosu Monacu - копия
Locul I la vin roșu – Tudor Monacu, or. Criuleni

IMG_9916 IMG_9917 IMG_9918 IMG_9923

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button