Economic

Ce este CNED și cu ce se va ocupa

 

Creat în urma reorganizării și transformării fostei Agenții pentru Eficiență Energetică, începând cu 1 ianuarie 2024, Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) își asumă un rol crucial în dezvoltarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile.

Printre prioritățile instituției nou create se numără administrarea programelor precum EcoVoucher, programul Super ESCO și instituirea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Republica Moldova. Aceste programe sunt axate pe îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale.

Beneficiarii proiectelor gestionate de CNED sunt instituții publice, comunități rezidențiale și gospodării individuale. Proiectele si programele ce vor fi implementate de CNED, nu doar vor contribui la reducerea consumului de energie și la optimizarea performanței energetice, ci și la consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea calității vieții în comunități.

Misiunea CNED sintetizează prioritățile naționale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a țării prin oferirea de soluții energetice eficiente, fapt susținut printr-un nou model funcțional și de guvernanță, menit să faciliteze crearea și implementarea mecanismelor și instrumentelor de finanțare care să contribuie la realizarea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice.

Centrul Național pentru Energie Durabilă prin viziunea sa, proiectează aspirațiile de a conduce tranziția energetică a Republicii Moldova, un parcurs ghidat de politicile europene în domeniul energetic dar și bune practici la nivel internațional. 

În activitatea sa, Centrul Național pentru Energie Durabilă se bazează pe valori fundamentale pentru îndeplinirea misiunii și viziunii sale precum:

Cooperare – Dezvoltăm relații de cooperare cu comunitatea și partenerii noștri pentru un viitor durabil.

Noutate – Aducem inovația și soluții noi în abordările noastre pentru a susține dezvoltarea sustenabilă.

Eficiență – Promovăm eficiența energetică pentru utilizarea responsabilă și rațională a resurselor.

Durabilitate – Oferim soluții viabile pentru dezvoltarea unei societăți fără emisii poluante.

Într-un comunicat de presă emis de instituție se stipulează că reorganizarea Agenției pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă nu doar schimbă denumirea, ci introduce și un nou model de guvernanță. CNED devine o instituție publică autonomă, supravegheată de un Consiliu, iar deciziile vor fi coordonate  în cadrul Comitetului de Finanțare și Risc. Schimbarea aduce transparență și imparțialitate în procesul de luare a deciziilor de finanțare, iar inovația și flexibilitatea operațională oferă CNED o poziție avantajoasă pentru dezvoltarea parteneriatelor cu instituții naționale și internaționale.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button