
Biroul Național de Statistică a publicat indicii prețurilor de consum în Republica Moldova în luna martie 2025.
Potrivit calculelor, prețurile medii de consum în martie 2025 s-au majorat față de:
- luna februarie 2025 – cu 0,6%;
- luna decembrie 2024 – cu 3,7%;
- luna martie 2024 (în ultimele 12 luni) – cu 8,8%.
Creșterea prețurilor medii în luna martie, comparativ cu februarie 2025, se datorează inflației și scumpirii anumitor produse alimentare și servicii, și anume:
- produsele alimentare – cu peste 1,5%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu peste 0,5%;
- serviciile prestate populației – cu circa 0,6%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu peste 0,2%.
Totodată, prețurile medii de consum la produsele nealimentare, în luna martie curent s-au micșorat cu 0,3%, contribuind astfel la diminuarea prețurilor medii de consum cu peste 0,1%.
În luna martie 2025, față de februarie 2025, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 7,8%, fructe – cu 6,2%, ulei vegetal – cu 4,0%. De asemenea, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – cu 10,5%, zahăr – cu 0,2%.
La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și medicamente – cu câte 0,5%, materiale pentru construcții – cu 0,4%. Concomitent, s-au diminuat prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 2,6% (inclusiv la motorină – cu 5,0%, benzină – cu 4,5%, cărbune de pământ – cu 0,6%).
La serviciile prestate populației, în luna martie față de februarie curent, prețurile medii s-au majorat (cu 0,6%), în special din cauza creșterii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (cu 2,8%), serviciilor alimentației publice (cu 2,4%) și a celor medicale (cu 0,5%). Totodată, prețurile medii la serviciile de transport s-au redus (cu 2,1%) datorită, în special, reducerii prețurilor medii la cursele internaționale de transport aerian (cu 8,2%), tarifele medii la serviciile de transport feroviar fiind în creștere (cu cca 14,9%).
Inflația de la începutul anului
Prețurile medii de consum în luna martie 2025 comparativ cu luna decembrie 2024 (de la începutul anului curent) au crescut cu 3,7%, inclusiv la produse alimentare – cu 3,4%, la mărfuri nealimentare – cu 1,1% și la servicii prestate populației – cu 7,5%.
Comparativ cu alte țări europene, Inflația în R. Moldova a atins același nivel ca și Slovenia, Bulgaria, Albania, fiind mai scăzută decât în Federația Rusă, Letonia, Georgie, Portugalia, Turcia (cel mai înalt nivel – peste 2,5%). La polul opus, o scădere a inflației au înregistrat țările Macedonia, Suedia, Estonia, Luxemburg, Belgia, Ungaria.

Vedeți toate datele și planșele pe pagina web a BNS.