Est-CurierSocial

Biroul Național de Statistică: ce și cu cât s-a scumpit/s-a ieftinit în luna martie

Biroul Național de Statistică a publicat indicii prețurilor de consum în Republica Moldova în luna martie 2025. 

Potrivit calculelor, prețurile medii de consum în martie 2025 s-au majorat față de:

  • luna februarie 2025 – cu 0,6%;
  • luna decembrie 2024 – cu 3,7%;
  • luna martie 2024 (în ultimele 12 luni) – cu 8,8%.

Creșterea prețurilor medii în luna martie, comparativ cu februarie 2025, se datorează inflației și scumpirii anumitor produse alimentare și servicii, și anume: 

  • produsele alimentare – cu peste 1,5%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu peste 0,5%;
  • serviciile prestate populației – cu circa 0,6%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu peste 0,2%.

Totodată, prețurile medii de consum la produsele nealimentare, în luna martie curent s-au micșorat cu 0,3%, contribuind astfel la diminuarea prețurilor medii de consum cu peste 0,1%.

În luna martie 2025, față de februarie 2025, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu 7,8%, fructe – cu 6,2%, ulei vegetal – cu 4,0%. De asemenea, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – cu 10,5%, zahăr – cu 0,2%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și medicamente – cu câte 0,5%, materiale pentru construcții – cu 0,4%. Concomitent, s-au diminuat prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 2,6% (inclusiv la motorină – cu 5,0%, benzină – cu 4,5%, cărbune de pământ – cu 0,6%).

La serviciile prestate populației, în luna martie față de februarie curent, prețurile medii s-au majorat (cu 0,6%), în special din cauza creșterii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (cu 2,8%), serviciilor alimentației publice (cu 2,4%) și a celor medicale (cu 0,5%). Totodată, prețurile medii la serviciile de transport s-au redus (cu 2,1%) datorită, în special, reducerii prețurilor medii la cursele internaționale de transport aerian (cu 8,2%), tarifele medii la serviciile de transport feroviar fiind în creștere (cu cca 14,9%).

Inflația de la începutul anului

Prețurile medii de consum în luna martie 2025 comparativ cu luna decembrie 2024 (de la începutul anului curent) au crescut cu 3,7%, inclusiv la produse alimentare – cu 3,4%, la mărfuri nealimentare – cu 1,1% și la servicii prestate populației – cu 7,5%.

Comparativ cu alte țări europene, Inflația în R. Moldova a atins același nivel ca și Slovenia, Bulgaria, Albania, fiind mai scăzută decât în Federația Rusă, Letonia, Georgie, Portugalia, Turcia (cel mai înalt nivel – peste 2,5%). La polul opus, o scădere a inflației au înregistrat țările Macedonia, Suedia, Estonia, Luxemburg, Belgia, Ungaria. 

Inflația în martie 2025, în unele țări ale Europei. Sursa: statistica.gov.md, după tradingeconomics.com.

Vedeți toate datele și planșele pe pagina web a BNS. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button