SănătateSocial

Vezi câţi oameni au murit în ultimii ani intoxicaţi de gazele tulburelului!

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start campaniei de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

Cetățenii sunt rugați să fie foarte prudenți și să evite riscurile la care sunt supuși în procesul de fermentare a vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte, în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viața și sănătate. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave – convulsii și comă. Cetățenii sunt rugați să nu fermenteze mustul în spații închise!
Dacă totuşi o fac, trebuie să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăpere
prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea! Totodată este recomandat ca persoanele care urmează să intre în beci, unde sunt păstrate recipiente cu vin, să anunțe pe cineva prealabil.

În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrare fără echipament de protecție este periculoasă.
În 2020, în Republica Moldova, 3 persoane au suferit intoxicații cu dioxid de carbon în urma nerespectării
regulilor de securitate în procesul fermentării vinului. În 2019, la fel, 3 persoane s-au intoxicat, dintre care
doi cetăţeni au decedat. În 2018, 4 persoane din Republica Moldova și au pierdut viața, intoxicați cu dioxid
de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată, din numărul total de 5
cetăţeni suferinzi.

Șeremet Gabriel, ofițer superior
al SP a SSE Dubăsari, căpitan
al s/intern

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button