În ultimele două luni, Judecătoria Criuleni a respins mai multe contestații depuse de către persoane sancționate pentru contravenţia prevăzută de art.47 prim alin.(1) Cod contravențional pentru faptul că, citat dintr-o hotărâre, „pe parcursul lunii octombrie 2024, aflându-se în or. Criuleni, în perioada electorală și în ziua alegerilor pentru funcția de Președinte al RM și referendumul republican, aceasta a pretins și a acceptat primirea mijloacelor bănești care nu i se cuvin în scopul exercitării sau ne exercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor”. Geografia contravențiilor cuprinde nu doar orașul Criuleni, dar și localități rurale.
Judecătorii resping pretențiile de anulare ale proceselor verbale ale acelor persoane sancționate, ale căror vină este dovedită prin probe cum ar fi aplicația PSB în telefon și extrase de la operatorii de telefonie mobilă, care confirmă că persoana a primit mesaje despre transferurile bănești, măsuri de altfel, speciale, autorizate de către instanțele judecătorești.
În unele cazuri instanța a admis recursul persoanelor care au contestat amenzile în mărime de 500 u.c. sau 25 mii de lei. În aceste cazuri instanța a considerat că nu sunt dovedite pe deplin faptele primirii de către persoanele sancționate contravențional a unor sume pentru a vota într-un anume fel sau pentru a nu vota. În cazul C. N., instanța a lăsat în vigoare procesul verbal fără modificări, deoarece a considerat că contravenienta „nu a prezentat nici o probă în susținerea poziției sale, limitându-se la invocarea formală a unor neajunsuri”.
Faptele descrise în procesele verbale care au ajuns să fie contestate de către cei sancționați se referă la perioada 2024, când se desfășura perioada electorală și campania electorală pentru funcția de președinte și votul în cadrul referendumului privind introducerea în Constituția Republicii Moldova a parcursului european al țării.
Persoanele sancționate pot ataca cu recursuri hotărârile Judecătoriei Criuleni la Curtea de Apel Centru. Acestea se prezumă a fi nevinovate până când nu este pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare.
Judecătorii rețin că ”Potrivit art.47 (prim) alin.(1) Cod Contravențional, pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor, inclusiv al alegerilor regionale, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 500 la 750 de unităţi convenţionale. La fel instanța de judecată menționează, că statul de drept este de neconceput fără respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, supremaţia legii şi un sistem democratic, care poate fi asigurat, în primul rând, prin organizarea, desfăşurarea şi totalizarea rezultatelor alegerilor în corespundere cu anumite standarde, principii democratice”.
