Alegeri parlamentareEst-CurierPolitic

Alegeri 2025. După CUB, și LOC se retrage din Blocul „Împreună”. Reacții la decizie

Partidul Politic „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) a azi că părăsește Blocul „Împreună”, o formațiune politică în care mai rămâne PP „Partidul Schimbării”, condus de Ștefan Gligor, și PP „Platforma Demnitate și Adevăr”, președinte Dinu Plângău. 

„Alegerile parlamentare din această toamnă sunt decisive pentru asigurarea parcusrului nostru european. Acest drum nu aparține unui singiur partid politic, ci este rezultatul eforturilor comune ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Continuitatea acestui drum poate fi garantată doar de o majoritate pro-europeană aleasă democratic și de o coaliție de guvernare care să ofere reforme reale, nu doar mimări ale acestora. Subliniez cuvântul „coaliție”, pentru că de fiecare dată, când Republica Moldova a fost condusă de un singur partid, au apărut derapaje antidemocratice, contrare valorilor europene. Pentru a preveni această situație, Liga Orașelor și Comunelor a sprijinit crearea Blocului Împreună cu toate convingerea – o alternativă electorală autentic pro-europeană. Acestă alternativă trebuia să aducă în Parlament corectitudine și profesionism – valori compromise de o bună parte a actualilor deputați, indiferent dacă aceștia fac parte din majoritatea pro-europeană sau din opoziție. Din nefericire, toate eforturile noastre de a unifica segmentul proeuropean dezamăgit de activitatea actualei guvernări – de reformare a justiției, dezvoltare economică, descentralizare veritabilă și întărirea autonomiei locale au fost subminate” – a declarat Bujorean. 

Bujorean a specificat că plecarea LOC din bloc are drept cauză „aroganța și ignoranța partiduui de guvernământ, pe de o parte, și lipsa de viziune, strategie și deschidere, pe de altă parte, a unor colegi din Blocul „Împreună”. Mai grav este că în interiorul Blocului de ceva timp se impune un narativ, că singura șansa ca Blocul să aceeadă în parlament, este să participe pe lista PAS sau în colaborare cu acest partid – o propunere umilitoare care are menirea să dezbine forțele politice, ce pot face concurență reală partidului puterii. Drept dovadă, Bujorean a invocat propunerea de se oferi membrilor blocului trei locuri pe lista PAS. O astfel de abordare le răpește cetățenilor dezamăgiți șansa de a vota altfel de pro-europeni. ”

Bujorean a mai declarat că LOC va participa la alegerile parlamentare de unul singur, dar, totodată, propune public Platformei „DA” să discute posibilitatea fuziunii și participării comune la alegeri pe platforma Partidului LOC, pentru că, cei din „DA” sunt, citat „cei care au colaborat onesc și fără jocuri de culise cu noi”. 

La scurt timp a apărut și reacția Blocului „ÎMPREUNĂ”, publicată și de către Platforma DA, prin care anunță că a luat act de decizia conducerii partidului LOC, de a se retrage din proiectul politic comun „într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede.”
„Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament. Blocul ÎMPREUNĂ nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații. Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului” – se mai spune în declarație.
Din punctul de vedere al membrilor Blocului ÎMPREUNĂ, citat: „mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova. Ne exprimăm mirarea și dezamăgirea față de această alegere, cu atât mai mult cu cât discursul asumat de către conducerea partidului LOC pare să rezoneze cu retorica celor care doresc să compromită orice tentativă de construire a unei coaliții proeuropene solide. Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova.În aceste condiții, este firesc ca drumurile noastre să se despartă aici.”

Alexandr Slusari, membru al Platformei „DA”, parte a Blocului Împreună, în care au mai rămas Partidul Verde Ecologist și Partidul Schimbării,  a reacționat pe pagina sa din Facebook: „Constat cu mult amar că și după 34 de ani de experiență așa și nu a apărut maturitatea pe eșichierul politic de centru-dreaptă. Rânza, simbolul național al politicii de pe Bâc, a distrus o alternativă reală proeuropeană cu echipă profesionistă și un program de guvernare bine găndit. Prin urmare, declar oficial că în acest scrutin parlamentar voi participa doar în calitate de alegător. Nu voi promova nici o forță politică. Rămăn cu poziția activă și expuneri argumentate pe subiecte, la care ceva pricep. Zona unui tehnocrat este tot mai aproape pentru mine.”

În august 2024 și Partidul CUB a părășit Blocul Împreună, după ce formațiunea politică nu a fost de acord să-l susțină pe candidatul comun la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu. Atunci Blocul Împreună a acuzat CUB, citat, de „sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta”.

„Blocul „Împreună” a luat act de decizia Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, de a se retrage din cadrul Blocului și califică o astfel de acțiune drept un sabotaj al ideii de unitate și coalizare a forțelor politice pe eșichierul de centru-dreapta. (…) Din păcate, influențele nocive ale oligarhilor fugari, se extind tot mai mult și afectează prin imixtiune și anumiți actori politici de pe segmentul electoral pro-european. (…) Astfel, considerăm decizia de ieșire din componența Blocului „Împreună”, una lipsită de consecutivitate logică și determinată de frustrări și ambiții personale. O astfel de abordare egocentrică și radicală a procesului politic, duce la dezbinarea și polarizarea societății, oferind șanse în plus, la alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru partidele oligarhice și antinaționale”, se arată în declarație.

De cealaltă parte CUB a declarat, în august 2024, prin vocea lui Igor Munteanu, președintele partidului, că ar exista „jocuri din culise” și că partidul alege să se disocieze de formațiune. Mai mult, CUB refuza să susțină candidatul anunțat anterior, urmând să desemneze propria persoană pentru alegerile prezidențiale, lucru pe care nu l-a mai făcut. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button