CriuleniDubăsariSocial

AEE a publicat lista instituțiilor care vor primi, gratuit, peleți pentru centralele pe biomasă

Agenția pentru Eficiență Energetică informează că a fost stabilită lista beneficiarilor și a cantităților alocate de pelete cu titlu de ajutor instituțiilor publice de menire socială în conformitate cu prevederile Regulamentului privind stabilirea listei beneficiarilor și a cantităților donate cu titlu de ajutor instituțiilor publice.

Regulamentul respectiv a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Energiei nr. 08 din 14 aprilie 2023.

Din cele 116 dosare depuse și procesate, 110 dosare au corespuns criteriilor de eligibilitate, în conformitate cu Regulamentul menționat.

Printre beneficiari se numără și instituții publice din raioanele Criuleni și Dubăsari, și anume:

Gimnaziul Bălțata, Criuleni (35497 kg), primăria Ustia, Dubăsari (5421 kg), Grădinița de copii „Făguraș” din Cruglic (9681 kg), primăria Cocieri, r. Dubăsari, pentru grădinița-creșă (38724 kg). 

„Procesul de repartizare a început în octombrie 2022, dar s-a tergiversat pentru că acești peleți sunt o donație și era nevoie de răspunsul Ministerului Finanțelor. După care a urmat o decizie a Comisiei Situații Excepționale, care a fost abrogată, a urmat altă decizie, și deja beneficiarii vor putea folosi peleții în următorul sezon de încălzire. Chiar și recepționarea va dura mult, până se fac contractele, până se vor transporta” – a precizat Irina Țerigradean, șefă adjunctă a Direcției implementare și monitorizare a politicilor din cadrul Agenției pentru Eficiența Energetică. 

„Cel mai probabil, noi ne vom organiza singuri transportarea, agenția ne va elibera factura doar pentru peleți”  – a spus primarul de la Cruglic, Iurie Neculai. 

„Cantitatea pe care ne-a repartizat-o Agenția este suficientă pentru 1,5 luni. Distanța de unde va trebui să-i luăm e mare, s-ar putea ca transportul să ne coste mai mult decât peleții…” – a spus primarul de la Ustia, Maxim Verdeș.

Reamintim că, prin Dispoziția nr. 65 din 03 aprilie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus modificarea Dispoziției nr. 61 din 26 februarie 2023 conform căreia prin derogare de la prevederile Codului Fiscal nr. 1163/1997, a aprobat scutirea de TVA cu drept de deducere livrarea de coajă de floarea soarelui granulată (pelete) efectuată de către S.A. ,,Floarea Soarelui” în cantitate de 1600 tone, în valoare totală de 5 920 000 lei, și de către SRL ,,Trans Oil Refinery”, în cantitate de 1400 tone, în valoare totală de 5 409 600 lei.

De ajutorul dat au dreptul să beneficieze instituțiile publice de menire socială care au instalate centrale termice pe bază de pelete, și anume grădinițele, școlile de toate nivelurile, casele de cultură, centrele de plasament, centrele comunitare, centrele medicale, APL-urile, etc. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button